Fiodor Ivanovič Šaľapin sa narodil

13.02.2013 07:00

13. februára 1873 sa pri Kazani v Rusku narodil Fiodor Ivanovič Šaľapin, ruský basbarytontenorista a herec, jeden z najvýznamnejších operných spevákov prvej polovice 20. storočia. Zomrel 12. apríla 1938 v Paríži.

Šaľapin sa narodil v Kazani na Rybárskej ulici vo veľmi chudobnej rodine. Pochádzal z troch súrodencov. Keď mal jedenásť rokov, začal sa učiť za obuvníka, neskôr za kováča a truhlára. Viac ako učenie ho však bavilo ustavične si spievať, spieval aj v kostole. Prvý raz vystupoval ako dvanásťročný v divadelnom zbore. Vyhľadával rušný divadelný život, chodil na divadelné predstavenia a keď mal sedemnásť rokov, pripojil sa ku kočovnej hereckej spoločnosti ako tanečník a spevák.

Jeho operným debutom sa stalo účinkovanie v Glinkovej opere Život pre cára.

V roku 1896 začal spievať v Mamontovovej opere v Moskve, neskôr spieval v opere Veľkého divadla. Od roku 1908 žil v Paríži.

Najobľúbenejšími a najúspešnejšími úlohami Fiodora Ivanoviča Šaľapina boli Don Bastilo v Barbierovi zo Sevilly a Leporelo v Donovi Giovannim.

Zomrel 12. apríla 1938 na leukémiu vo svojom dome v Paríži, pochovali ho na parížskom cintoríne Batignolles. 29. októbra 1984 jeho pozostatky podľa želania jeho detí uložili v urne na Novodievčom cintoríne v Moskve.

Jeho umenie má veľa podôb - spieval ľudové piesne, ako aj umelú piesňovú tvorbu a árie svetového operného repertoáru, väčšinou v pôvodnom jazyku.

Šaľapin spolu s Enricom Carusom prispeli veľkou mierou k rozvoju gramofónového priemyslu.

Zdroj: wikipedia.org