Georg Friedrich Händel zomrel

14.04.2014 07:44

14. apríla 1759 v Londýne zomrel Georg Friedrich Händel, v anglicky hovoriacich krajinách písaný ako George Frideric Handel, anglicko-nemecký hudobný skladateľ. Bol jednou z najvýznamnejších postáv v dejinách európskej hudby. Žil a tvoril na prelome dvoch epoch - baroka a klasicizmu. Hoci bol pôvodom Nemec, prevažnú časť svojho života prežil v Anglicku, kde zložil všetky svoje významné diela. Beethoven, ktorý inak poklonami veľmi nehýril, o ňom napísal:

 "Händel je nedostižný majster. Učte sa, ako jednoduchými prostriedkami dosiahnuť takého veľkého účinku." Narodil sa 23. februára 1685 v Halle.

Händelovo dielo je neobyčajne rozsiahle - tvorí ho štyridsaťšesť opier, tridsaťdva oratórií, sto kantát, cyklus dvanástich sláčikových koncertov, dvadsať koncertov pre organ a celkovo vyše šesťsto skladieb, čo je viac než úctyhodná (dnes nemysliteľná) bilancia na jediného autora. Po jeho smrti upadla prevažná časť jeho diela do zabudnutia, s výnimkou Anglicka sa na repertoári udržiaval iba Mesiáš a niektoré Concerti grossi, nezáujem postihol najmä jeho opery. Významné znovuobajevenie jeho diela prišlo až v druhej polovici 20. storočia ako súčasť trendu zvýšeného záujmu o predklasicistnú hudbu a autentickú interpretáciu starej hudby. Dnes je na repertoári pomerne veľká časť jeho diel a svetové operné domy uvádzajú jeho opery, hoci ich autentická interpretácia je veľmi náročná.

 

Zdroj: wikipedia.org