Giovanni Battista Tiepolo zomrel

27.03.2013 07:03

27. marca 1770 v Madride zomrel Giovanni Battista Tiepolo, tiež Giambattista Tiepolo, taliansky neskorobarokový maliar, významný predstaviteľ benátskej výtvarnej školy, jeden z najväčších maliarov 18. storočia.

Narodil sa 5. marca 1696 v Benátkach.

Počas svojho umelecky mimoriadne plodného života obohatil európske výtvarné umenie o stovky alegorických, religióznych a portrétnych diel. Mnohé jeho freskové maľby sú dodnes klenotmi interiérovej výzdoby sakrálnych ale i profánnych stavieb v Taliansku (v Benátkach, Miláne, Udine, Bergame a vo Vicenze), v Španielsku (Kráľovský palác v Madride) a v bavorskom Würzburgu (Würzburská rezidencia).

Giovanni Battista Tiepolo bol nielen významným predstaviteľom benátskej maliarskej školy, ale predovšetkým znamenitým talianskym freskárom.

 

Jeho dielo, osobité, monumentálne, plné farebnej živosti, vnieslo do výtvarného prejavu prvky iluzionizmu; krajina kombinovaná s iluzívnou architektúrou a otvárajúca sa do oblačného a nekonečného neba je v jedinečnej symbióze prepojená s organickou zložkou, tvorenou množstvom dokonale vyprofilovaných postáv.

Už jeho raná tvorba dokazuje, že bol umelcom mimoriadne vyspelým a predčasne vyzrelým, kvôli čomu sa tešil ochotnému a vrelému porozumeniu v svetských i cirkevných kruhoch.

Úplne výstižne Tiepolovu tvorbu charakterizovala kritika, ktorá sa objavila v roku 1730, považujúc ho za „priekopníka moderného vkusu, obdivujúc jeho bohaté nadanie, nápaditosť a neobvyklosť myšlienok.“

 

Giovanni Battista Tiepolo patrí k umelcom, ktorí si svoju slávu užívali už počas života. Jeho dielo je mimoriadne rozsiahle; okrem bezpečne datovaných prác sa mu pripisuje množstvo diel vytvorených v spolupráci i inými umelcami.

Prvotní bádatelia a znalci Tiepolovho diela ho považovali za Veroneseho nasledovníka.

Zdroj: wikipedia.org