Gustave Flaubert sa narodil

12.12.2013 06:01

12. decembra 1821 sa narodil Gustave Flaubert [güstav flobér], francúzsky spisovateľ, predstaviteľ naturalizmu. Zomrel 8. mája 1880.

Študoval právo v Paríži, ale pre epileptické záchvaty školu nedokončil. Pretože bol finančne zabezpečený, mohol si dovoliť pracovať na vidieku a každé dielo niekoľkokrát prepracovávať.

Odmietal manželstvo ako prejav meštiactva, rovnako ako každodenné problémy. Žil samotárskym životom. Mal celoživotnú platonickú lásku (jeho poradkyňa), bola staršia o 11 rokov.

Svoju literárnu kariéru začal už na škole, na jeho prvú publikovanú práca sa v časopise Le Colibri objavila malá recenzia (1837). V dielach rozvíja realistickú tvorbu. Bol schopný vo filozofickej a psychologickej analýze - vynikal v nich.

Veľa cestoval – navštívil Taliansko, Tunisko a Blízky východ. Bol odsúdený za pohoršenie verejnej mravnosti. Zomrel vo svojom dome na mŕtvicu.

Dielo

  • Pani Bovaryová (Madame Bovary, 1857, po slovensky 1927) – podtitul: Mravy francúzskeho vidieka. Román, za ktorý bol odsúdený, neskôr začalo byť toto dielo uznávané ako vzor realistického románu, pôvodne vychádzal v časopisoch. Román stál Flauberta päť rokov tvrdej práce.
  • Salambo (Salammbô, 1862, po slovensky 1941) – historický román zo starého Kartága. Vzbura žoldnierov proti Kartágu. Názov je odvodený podľa mena hlavnej hrdinky - dcéry hlavného veliteľa Kartagincov. Zamiluje sa do vodcu vzbúrencov. Opisuje prostredie, zaujímavé postavy, dávove scény a otrokárstvo. Je to štylisticky najlepší Flaubertov román.
  • Citová výchova (L’Éducation sentimentale, 1869, po slovensky 1951) – jedno z najpesimistickejších diel francúzskej prózy. Flaubertova politická spoveď. Popisuje udalosti okolo revolučného roku 1848. Hlavným hrdinom je muž (Frederic), ktorý sa zo študií dostává do skutočného života a postupne stráca svoju ilúzie. Prepadá sklamaniam. Ide o silný pesimistický obraz spoločnosti.
  • Pokušenie svätého Antona (La Tentation de Saint Antoine, 1874, po slovensky 1967)
  • Tri poviedky (Trois contes, 1877, po slovensky 1956)
  • Bouvard et Pécuchet (1881) – posledný, nedokončený satirický román. Je o dvoch vyslúžilých pisároch, ktorý dobu, počas dôchodku venujú usilovnému štúdiu. Nič sa im ale nedarí a vždy sa dočkajú iba výsmechu.

Zdroj: wikipedia.org