Hans Christian Andersen sa narodil

02.04.2014 06:38

2. apríl 1805 sa narodil Hans Christian Andersen, dánsky prozaik, dramatik, básnik a rozprávkar. Zomrel 4. augusta 1875.

Pochádzal z chudobnej vidieckej rodiny, V Kodani sa márne pokúšal presadiť v divadle. Vďaka priazni mecenášov mohol študovať a písať hry, básne a romány. Preslávili ho však až rozprávky (prvá 1835). Spočiatku vychádzali z ľudovej tradície (Princezná na hrášku), neskôr pôvodné (Snehová kráľovná, Škaredé káčatko). Dovedna ich napísal 168. V niektorých z nich sa Andersen vyrovnáva so svojím životom a povahou, mnohé vyznievajú tragicky. Na jeho počesť je v Kodani socha morskej víly, pretože rozprávka o malej morskej víle patrí k najznámejším rozprávkam na svete.

Andersenove rozprávky prekladali do slovenčiny viacerí prekladatelia, najmä Jaroslav Kaňa (preklady najmä v 50.-80. rokoch 20. storočia) a Milan Richter (výbery napr. "Divé labute", Ikar, "Rozprávky", Slovart 2005 s ilustráciami D. Kállaya a K. Štanclovej).

M. Richter vydal v r. 2005 knihu "Rozprávkarov bazár. Andersen známy a neznámy" s viacerými vstupnými esejami o tomto rozprávkarovi a výberom z Andersenových rozprávok a básní.

 

 

Zdroj: wikipedia.org