Henry Valentine Miller sa narodil

26.12.2013 06:03

26. decembra 1891 sa v New Yorku narodil Henry Valentine Miller, americký románopisec a maliar. Bol známy pre rozlúčenie sa s formami existencialistickej literatúry a rozvojom nového typu románu (zmes románu, autobiografie, sociálnej kritiky, filozofických reflexií, surrealistických voľných asociácií a mysticizmu), ktorá zreteľne vždy opisuje reálny život Henryho Millera a taktiež je fiktívna. Práce, ktoré najviac charakterizujú tento jeho štýl sú Obratník Raka, Obratník Kozorožca a Čierna jar. Písal tiež cestovné memoáre a sociálno-kritické eseje a analýzy. Zomrel 7. jún 1980 v Los Angeles.

Vo svojich dielach odmietal americký spôsob života, snažil sa popísať zmyslové prežitky. To viedlo k názoru, že jeho diela sú nemravné, vulgárne, urážlivé a kaziace výchovu mládeže a preto asi do roku 1956 nesmeli v USA vychádzať, v tomto období vychádzali vo Francúzsku v Paríži. Svojim voľným prístupom k sexu ovplyvnil hnutie hippies. Väčšina kritikov sa zhoduje v názore, že v niektorých dielach ho jeho snaha odtabuizovať sex doviedla až k pornografii Cez posledné štyri roky svojho života držal stálu korešpondenciu (viac ako 1500 listov) s Brendou Venus ,mladou a temperamentnou playmate(Playboy),herečkou a tanečnicou.Článok detailne opisujúci ich aféru bol uverejnený v špeciálnej edícii Playboy-u v roku 1996, ktorý nazval Brendu Millerovou "súmračnou múzou" cez jeho pripútanie na lôžko počas posledných rokov jeho života.Pred smrťou filmoval Miller s Warrenom Baettym pre jeho film Reds.Hovoril o jeho pozdravoch Johnovi Reedovi a Louise Bryantovej ako časť série "svedectiev".Film mal premiéru 18 mesiacov po Millerovej smrti.Miller zomrel v "Pacific Palisades" v roku 1980 ako 89-ročný.Po smrti bol spopolnený a jeho popol bol rozptýlený na Big Sure.

Millerove dokumenty boli darované UCLA Young Research Library Department of Special Collections (Mladá Výskumná Knižnica Špeciálnych Kolekcíi).The Henry Miller Art Museum at Coast Gallery in Big Sur, the Harry Ransom Humanities Research Center na University of Texas at Austin, a UCLA - všetky vlastnia selekciu Millerových akvarelov ako aj The Henry Miller Museum of Art v Omachi City v Nagano, Japonsko, pred zatvorením v 2003. Časť korešpondencie medzi Grove Press a Henrym Millerom je aktuálne umiestnená v Special Collections Research Center na Syracuse University. Special Collections at the University of Victoria drží významnú kolekciu Millerových rukopisov a korešpondencie ,vrátane opravených (na stroji prepísaných)rukopisov diel Max a Tiché dni v Clichy, tak isto ako Millerová dlhá korešpondencia s Alfredom Perlèsom.

    Clipped Wings

    Obratník raka – 1934, Paríž. V USA vydané až v r. 1961

    Obratník kozorožca – 1939, Paríž. V USA vydané až v r. 1961

    Ružové ukrižovanie – trilógia

        Sexus

        Plexus – 1949 Paríž, 1963 New York

        Nexus – 1953 Paríž, 1965 New York

    Tiché dny v Clichy – 1956 Paríž, 1987 New York

    Hamlet

    Kolos z Maroussi

    Úsmev pod provazovým rebríkom

    Big Sur a pomaranče Hieronyma Boscha

    Sunday after the War

    Kniha priateľov

    Pod strechami Paríža

    Klimatizovaná nočná mora

Zdroj: wikipedia.org