Jackson Pollock sa narodil

28.01.2014 06:57

28. januára 1912 sa v Cody vo Wyomingu narodil Jackson Pollock, jedným z najväčších amerických maliarov, a jeden z najznámejších anglosaských maliarov 20. storočia. Zomrel 11. augusta 1956 v Springs-East Hampton v New Yorku.

Narodil sa do nepokojných rodinných pomerov, často menil bydlisko, pričom jeho otec stále nebol doma a matka trpela silno autoritatívnymi komplexmi.
Jeho dielo spojované s „newyorskou“ umeleckou školou, sa vyznačovalo abstraktným expresionizmom, ktorý sa v Spojených štátoch objavil po druhej svetovej vojne. Ako väčšina amerických abstraktných expresionistov, smeroval skôr k Jungovej než k Freudovej interpretácii psychoanalytiky, čo sa stalo kľúčovým vo výraze jeho diela.

Svojou činnosťou dal základy novej umeleckej generácii, ktorá stelesňovala ducha doby, jeho život je teda pre pochopenie diela kľúčovým. Pollockova práca bola akýmsi druhom duševného boja a vyžadovala si nadľudskú duševnú silu. Konfrontovať sa s prázdnym priestorom plátna a pokúšať sa na neho premietnúť poriadok a zmysel je podľa neho reprezentatívny medzistupeň základnej existenciálnej krízy moderného človeka.
V roku 1923 jedenásťročný Jackson prvý raz navštívil indiánsku rezerváciu a objavil v nej nevšedné motívy abstrakcie nazvané „Primitívne umenie“ amerických indiánov. Počas leta 1927 vyšli najavo jeho sklony k alkoholizmu, umenie sa pre neho stalo spôsobom vybitia emocií, maľovať mu umožňovalo vyjadriť svoj vnútorný vesmír, oslobodiť sa od svojich úzkostí a hnevu.

V decembri 1937 absolvoval detoxikačnú kúru. V tom čase sa nadchol pre primitívne umenie. V októbri 1941 po prvý raz vystavoval v galérii McMillen, zhodou okolností v rovnaký čas ako Lee Krasnerová, ktorá sa neskôr stala jeho ženou. Zoznámil sa tiež s Peggy Guggenheimovou, ktorá sa pohybovala v surrealistických kruhoch a vlastnila galériu na Manhattane. Krasnerová však surrealizmus zanechala a keďže sa s Pollockom presťahovala na vidiek a prehnane sa začala upínať na prírodnú tvorbu.

Neskôr si Pollock osvojil takzvaný drip painting medzi rokmi 1947 až 1951 (žiadne zameranie na kompozíciu, nedeliteľne sa miešajúce rozdielne farby a ich plastické striedanie, silná energia a farebná bujnosť, jedinečný spôsob ťahov). Rosenberg vytvoril koncept „action painting“, ktorý sa prvý raz objavil v jeho článku z roku 1952 nazvanom „The American Action Painters“. V článku Rosenberg definuje maľbu ako akciu. S týmto poňatím umenia sa Pollock výrazne stotožnil.
Pollock sa nakoniec vrátil k alkoholizmu a zabil sa pri autonehode so svojou milenkou a jej priateľkou.


Zdroj: wikipedia.org