Ján Fuchs zomrel

07.12.2013 05:19

7. decembra 1874 vo Zvolene zomrel Ján Fuchs, slovenský pedagóg a autor učebníc. Narodil sa 8. septembra 1816 v Banskej Bystrici.

Ján Fuchs sa narodil v Banskej Bystrici. Strednú školu (lýceum) s výborným prospechom ukončil v Banskej Štiavnici. Ako učiteľ pôsobil v Radvani a od r. 1861 vo Zvolene, neskôr riaditeľ obecných škôl vo Zvolene. Veľký dôraz kládol na osobnú prípravu učiteľa na vyučovanie. Prípis zvolenského seniorátu vyzdvihuje Fuchsa ako „vzor učiteľov“. Zomrel 7. decembra 1874 vo Zvolene.

Zvolenský seniorát v r. 1872 vydal súbor 6 učebníc (v 1 zväzku) pre národné školy pod názvom Prostonárodný evanjelický ŠKOLNÍK. Obsahuje tieto učebnice: Dějepis církve křesťanské, Zemepis, Dějepis Uhorska, Prírodopis, Silozpyt čili fyzika, Katechizmus hospodársky. Silozpyt má tieto časti: Úvod, O telesách a ich vlastnostiach, O vode, O teplote, O svetle, O hlase, O magnetičnosti, O hromovine. Silozpyt má 47 strán a 27 obrázkov. Fuchs učebnicu zostavil ako 56-ročný, keď mal za sebou už 36 rokov učiteľskej praxe. O jej kvalite, žiadanosti a obľúbenosti svedčí aj jej 5 vydaní. Napísal tiež Metodológiu vyučovania (skúsenosti z pedagogickej praxe). Zaoberal sa aj problematikou dievčenských škôl. Navrhol zriadiť dievčenskú školu s dvoma triedami (v každej by trvalo učenie 3 roky).

Napísal aj niekoľko divadelných hier v biblickej češtine, podaných na úrovni konverzačných cvičení: Ibikova smrť, Neduvěrujúci Španielčan. Z nemčiny preložil a zveršoval výber z gréckych bájí: Vybrání historických príhod o Recích.

 

Zdroj: wikipedia.org