Jan Werich zomrel

31.10.2013 07:23

31. októbra 1980 v Prahe zomrel Jan Werich, český filmový a divadelný herec, spevák, spisovateľ, dramatik a filmový scenárista, významný predstaviteľ medzivojnovej divadelnej avantgardy a povojnovej českej divadelnej a filmovej kultúry; tvoril umeleckú dvojicu s Jiřím Voskovcom. Narodil sa 6. februára 1905 v Prahe.

Prvé hry dvojice V+W boli skôr zábavné s veľkým množstvom hudby, tieto hry boli politicky neangažované. Vo Vest pocket revue vytvorili celkom nové poňatie scény, vystupovali ako bielo nalíčení klauni, ktorí sa rozprávajú nielen medzi sebou, ale i s obecenstvom. Mali dopredu dohodnuté témy a smer dialógu, ale existoval dosť veľký priestor pre improvizáciu.

Neskôr písal spolu s J. Voskovcom politicky angažované revue, väčšina z nich bola silno ľavicovo zameraná, upozorňovali na nezamestnanosť a na sociálne rozdiely. Neskoršie diela boli celkom neskrývane antifašistické. Ich dialógy boli zamerané proti malomeštiactvu, hlúposti, totalite. Paródie sa zameriavali nielen na dianie vo vtedajšej dobe, ale i na históriu (Caesar, Osel a stín, Kat a blázen).

Na podnet nemeckého veľvyslanectva, ktoré si sťažovalo na urážku hlavy štátu, boli V + W vykázaní z Umeleckej besedy a hrali ďalej ako Spoutané divadlo, tu vznikli najslávnejšie hry dvojice: Balada z hadrů, Rub a líc, Pěst na oko a iné. Na hudbu J. Ježka zložili texty mnohých piesní (napr. Nebe na zemi). Po návrate do Česko-Slovenska stihli napísať ešte hru Divotvorný hrnec.

Vo filme o Jamesovi Bondovi Žiješ len dvakrát sa Werich mal objaviť po bodku Seana Conneryho. Stvárniť mal zloduch Blofelda. Z obsadenia nakoniec nič nebolo, pretože Werich mal na zápornú rolu príliš dobrácku tvár. Wericha vo filme nahradil herec Lewis Gilbert.

Myšlienky J. Wericha:

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.

...

Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.

...

Člověk, který nikdy neplakal nežil opravdový život!

Ďalšie citátu nájdeš tu:

https://kniznica-sgzp.webnode.sk/news/myslienky-a-citaty-jana-wericha/

Zdroj: wikipedia.org

https://www.supermusic.sk/obrazky/220606_werich.jpg

https://nejvetsicech.webnode.cz/slavne-osobnosti-hiostorie/jan-werich/

https://www.slovnikceskeliteratury.cz

https://www.ceskatelevize.cz/specialy/fimfarum/fimfarum1/werich.html

https://www.autogramy.cz/index.php?category=show&id=3091

https://www.zakulturou.cz/vystavy/originaly-kostymu,-fotografie-i-menu-v-cafe-patio-pripomenou-jana-wericha.html

https://clavis.vrana.cz/rocnik10/c0403/?id=14

https://zpravy.idnes.cz/pohledte-jak-pekne-se-fotografovalo-v-atelieru-schlosser-wenisch-pyl-/kavarna.aspx?c=A100319_091354_kavarna_chu

https://bijak.blesk.cz/clanek/bijak-filmove-hvezdy/144451/exkluzivni-fotografie-mensik-werich-novy.html

https://www.certnakoze.cz/tipy/cd/jan-werich-zpiva-nejvetsi-hity-osvobozeneho-divadla-3197.html

https://www.tyden.cz/rubriky/lide/od-umrti-jana-wericha-ubehlo-30-let_184876.html

https://www.autogram.estranky.cz/fotoalbum/ukazky-sbirek/herectvi/jan-werich-1.jpg.html