John Donne sa narodil

22.01.2014 06:29

22. januára 1572 sa narodil John Donne, anglický básnik, prvý lyrik anglického baroka, zakladateľ metafyzickej školy. Jeho dielo zahŕňa sonety, ľúbostné básne, náboženské poémy, latinské preklady, epigramy, elégie, piesne a kázne. Zomrel 31. marca 1631.
Jeho básne väčšinou vyšli až po smrti. Boli tlačené z opisov, v ktorých sa jeho poézia predtým šírila. Donne je niekedy ešte radený k manierizmu, keďže manieristické protiklady sa v jeho diele dajú nájsť.
Vyrastal v rímskokatolíckej rodine. Jeho otec bol obchodníkom so železom. Zomrel v roku 1576, zanechal po sebe tri deti a manželku Elizabeth, ktorá bola príbuznou Thomasa Mora. Jeho brat zomrel vo väzení za to, že ukrýval kňaza a jeho strýko, jezuita bol popravený obesením, vypitvaním a rozštvrtením, čo bol trest za vlastizradu.

Život a dielo
Po vyštudovaní teológie sa stal členom anglikánskej cirkvi. V rokoch 1596-97 sa zúčastnil na vojenskej výprave v Essexe, po ktorej sa stal tajomníkom sira Thomasa Egertona a významným členom kráľovského dvora. Zaľúbil sa však do Egertonovej netere Anny More a tajne sa s ňou zosobášil. Keď to jej otec zistil, využil svoj vplyv a dal Donneho a dvoch priateľov, ktorí mu pomáhali, nakrátko uväzniť.
V tomto čase napísal diela An Anatomy of the World (1611) a Of the Progress of the Soul (1612), ktoré odhaľujú jeho vieru v stredoveký poriadok vecí, narušený narastajúcimi politickými, vedeckými a filozofickými pochybnosťami tých čias.

Po prepustení z väzenia sa opäť stetol so svojou nevestou a usadili sa na majetku patriacom Anninej rodine. Dvojica zápasila s finančnými problémami až kým sa Donne nezmieril so svokrom a následne prijal od neho veno.
V rokoch 1611 a 1612 napísal dve protikatolícke polemiky. Jedna z nich, Ignatius hi Conclave, bola pravdepodobne prvou prácou v Anglicku, ktorá sa vyjadrovala ku Galileiho myšlienkám. Kráľovi Jakubovi I. sa jeho práce páčili ale ponúkol mu iba povýšenie v cirkevnej hierarchii. Donne spočiatku odmietol, ale po dlhom čase finančnej neistoty, súhlasil s kráľovým prianím a nechal sa vysvätiť v roku 1615. Pod vplyvom smrti svojej manželky v roku 1617 sa úroveň jeho poézie prehlbovala. V roku 1621 sa stal dekanom v katedrále sv. Pavla v Londýne a tento úrad zastával až do smrti.

Zdroj: wikipedia.org