Jules Gabriel Verne zomrel

24.03.2013 07:00

24. marca 1905 v Amiens zomrel Jules Gabriel Verne, francúzsky spisovateľ sci-fi žánru. Jeho knihy sú dodnes obľúbené hlavne medzi mládežou. Narodil sa 8. februára 1828 v Nantes.

 

Detstvo Julesa Verna je spojené s ostrovom Feydau uprostred Loiry, kde vyrástol, mal kamarátov a kde prežíval dobrodružné snové cesty. Strýko Châteaubourg, ktorý bol maliarom, tieto chlapčenské sny podporoval. Jules ho navštevoval s mladším bratom Paulom. Strýko mal albumy s vlastnými kresbami z krajín, ktoré spoznal a tieto malého Julesa veľmi zaujímali.

 

Roku 1839 v lete sa Jules nechal najať ako plavčík na trojsťažník Coralia do Indie, jeho rodičia to však zistili a zabránili mu odísť. Verne vyštudoval právo a potom sa živil ako obchodník s akciami.

 

10. januára 1857 sa oženil s Honorinou Hébé Morelovou, s ktorou mal syna Michela. Ten po jeho smrti dopísal rozpísané diela.

 

V roku 1862 sa zoznámil s nakladateľom Pierrom Julom Hetzelom, ktorý jediný zo všetkých parížskych vydavateľov sa rozhodol vydať jeho dielo Päť týždňov v balóne. Ponúkol mu zaň 10 000 frankov, na vtedajšie pomery slušnú sumu. Román mal obrovský úspech, preto Hetzel uzavrel s autorom exkluzívnu zmluvu na 20 rokov, v ktorej sa Verne zaviazal, že napíše dva romány ročne za honorár 20 000 frankov (10 000 frankov za jeden). Táto zmluva ho finančne zaistila a umožnila mu živiť sa iba písaním. Hetzel bol s Vernem ako autorom spokojný, keďže mu zabezpečoval nadštandardné príjmy a preto mu honorár postupne zvyšoval. Päťkrát zmenil zmluvu, takže si Verne mohol kúpiť vilu a jachtu.

 

Verne veľa cestoval navštívil severoafrické pobrežie, Baltské more, USA, Rusko, atď.

 

 
   

 

Zdroj: wikipedia.org