Ludwig Josef Johann Wittgenstein sa narodil

26.04.2013 06:33

26. apríla 1889 sa vo Viedni narodil Ludwig Josef Johann Wittgenstein [vitg(e)nštajn], jedným z najvplyvnejších filozofov 20. storočia. Býva spájaný predovšetkým s analytickou filozofiou a filozofiu jazyka, ovplyvnil však aj logických pozitivistov.

Jeho myslenie pravdepodobne najviac ovplyvnili Arthur Schopenhauer, Bertrand Russell a Gottlob Frege. Zomrel 29. apríla 1951 v Cambridge.

Dielo

  •     Tractatus Logico-Philosophicus – jediné dielo vydané počas jeho života; sám Wittgenstein v predhovore napísal, že sa skladá z dvoch hlavných častí - za prvé: myšlienok v ňom vyjadrených, za druhé: ukázaním ako málo sa dosiahne riešením podobných problémov. Jedna z najdôležitejších myšlienok je vyjadrená v oddiele 4.003 – „Väčšina viet a otázok, ktoré boli napísané o filozofických veciach, nie je nepravdivá, ale nezmyselná. Nemôžeme preto vôbec také otázky zodpovedať, ale len preukázať ich nezmyselnosť. Väčšina otázok a viet filozofov spočíva na tom, že nerozumieme našej jazykovej logike. (Je to taký druh otázok, ako či je dobro viacej, či menej identické než krásno.) A nemožno sa diviť, že najhlbšie problémy vlastne žiadne problémy nie sú.“ a 4.0031 - „Celá filozofia je ‚kritikou jazyka‘. Russelovi vďačíme za to, že ukázal, že zdanlivá logická forma vety nemusí byť jej skutočnou formou.“ Z ďalších zaujímavých výrokov stojí za uvedenie ešte minimálne oddiel 5.6 – „Hranice môjho jazyka znamenajú hranice môjho sveta.“ a samozrejme posledný oddiel 7 tvorený len jednou vetou: „O čom nemožno hovoriť, o tom sa musí mlčať.“.
  •     Philosophische Untersuchungen – tu ďalej rozvíja myšlienku filozofie ako objasňovania problémov jazyka („Význam nejakého slova je spôsob jeho použitia v reči. (43)“).
  •     The Blue and Brown Books – výber z prednášok v Cambridge, asi najprístupnejšie vyjadrenia Wittgensteinových myšlienok
  •     On Certainity – práce z posledných rokov (z veľkej časti odpoveď na prácu G. E. Moora – In Defense of Common Sense)
  •     Vermischte Bemerkungen – rozličné poznámky z pozostalostí (zostavil Georg Henrik von Wright). Vydal Basil Blackwell, Oxford 1977 (česky Rozličné poznámky, vydala Mladá Fronta, edice Váhy, 1993, preklad Marek Nekula).

 

 

Zdroj: wikipedia.org