Mstislav Leopoľdovič Rostropovič sa narodil

27.03.2013 06:40

27. marca 1927 sa v Baku narodil Mstislav Leopoľdovič Rostropovič, ruský violončelista a dirigent židovského pôvodu. Mnohí odborníci ho považujú za najlepšieho violončelistu 20. storočia. Violončelista Jullian Lloyd Webber sa o ňom vyjadril, že je to pravdepodobne najlepší violončelista všetkých čias. Zomrel 27. apríla 2007 v Moskve.

Rostropovič bol výnimočný svojím obrovským talentom i ľudskosťou. Celý svoj život zasvätil boju za humanizmus a demokraciu. Vystupoval proti totalitnému režimu v Rusku i celom východnom bloku. Pred padajúcim berlínskym múrom nebolo zaťažko tomuto jednému z najvýznamnejšách svetových umelcov zahrať na jednoduchej stoličke ako vyjadrenie víťazstva nad porazeným režimom. Angažoval sa v mnohých charitatívnych organizáciách, bol vyslancom UNESCO a jeho nadácia zabezpečila vakcinačný program v rodnom Azerbajdžane. Mal kontakty s viacerými svetovými osobnosťami, jeho priateľkou bola napríklad španielska kráľovná Sofia.

 

Umelecká činnosť

Ako violončelista patril Rostropovič k najvýznamnejším koncertným umelcom 20. storočia. Vysoko cenené sú najmä jeho interpretácie a nahrávky violončelových koncertov Josepha Haydna, Dmitrija Šostakoviča a Antonína Dvořáka. Získal viaceré umelecké i štátnické ocenenia. Zaslúžil sa o obohatenie violončelového repertoáru tým, že preňho boli napísané mnohé violončelové skladby. Rostropovič hral na nástroj Duport Stradivarius z roku 1711.

 

Diela venované Rostropovičovi

  •     Sinfonia Concertante e mol pre violončelo a orchester (Prokofiev, 1952)
  •     Violončelový koncert č. 1 Es dur (Šostakovič, 1959)
  •     Violončelová symfónia (Britten, 1963)
  •     Violončelový koncert č. 2 G dur (Šostakovič, 1966)
  •     Violončelový koncert (Lutosławski, 1969 - 70)

 

Zdroj: wikipedia.org