Na Feste Anča ocenili najlepšie animované filmy

05.07.2011 13:36

Prvé miesto získal Estónec Kaspar Jancis so snímkou Krokodíl, v ktorej vykreslil osamelosť.

 

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) - Na medzinárodnom festivale animovaného filmu Fest Anča ocenili najlepšie filmy a videoklipy. Podujatie sa už tradične konalo v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, novinkou bolo premietanie filmov aj v Mestskom divadle a v kinosále City Cinema. Od piatka do nedele navštívili Fest Anča stovky priaznivcov animovaných snímok. Organizátori návštevníkom predstavili viac ako 320 celovečerných, krátkometrážnych, diváckych filmov zo 70 krajín sveta.

 

Na záverečnom ceremoniáli v nedeľu vyhlásili organizátori víťazov súťaže Anča Award, čiže filmov kratších ako 30 minút. Za prvé miesto si sošku z dielne umelkyne Lucie Pelikantovej odniesol Estónec Kaspar Jancis s filmom Krokodíl (Crocodile, 2009). Podľa porotcov sa mu podarilo krásne a zábavne vykresliť osamelosť. Kaspar Jancis je aj režisérom filmu Frank & Wendy z roku 2004 a krátkeho animovaného filmu Maraton z roku 2006.

 

Druhou najlepšou snímkou sa stal film Rozhnevaný muž (Angry man, 2009) od nórskej animátorky Anity Killi za vynikajúce vizuálne spracovanie, dojemné zobrazenie detského sveta a rodinnej intimity, ktorá sa môže zmeniť na dusivý útlak. Natočila aj krátke animované filmy ako Tornehekken (2002) a Sinna mann (2009).

 

Tretie miesto patrí britskej animátorke Victorii Mather s filmom Stanley Pickle (2010) za citlivý príbeh s prekvapivým koncom a tvorivým vizuálnym spracovaním. O víťazovi v hlavnej súťaži Anča Award rozhodovala trojčlenná porota, ktorú tvorila legenda ruského animovaného filmu Ivan Maximov, umelecká riaditeľka festivalu Early Melons Eva Michalková a úspešný chorvátsky režisér Veljko Popović.

 

Tento rok sa prvýkrát uskutočnila aj súťaž zameraná na animované videoklipy. O prvenstvo bojovalo 37 klipov z trinástich krajín sveta. O víťazoch rozhodla dvojčlenná porota, ktorú tvoril americký experimentátor Pip Chodorov a zakladateľ festivalu animácie Anilogue Tamás Liszka. Prvé miesto získal klip Lose This Child (2010) od Yuvala a Merav Nathanovcov z Izraela. Podľa poroty videoklip excelentne využíva mimoriadne náročnú animáciu z piesku a pritom dokonale korešponduje s pocitovosťou soundtracku. Druhé miesto patrí Ruske Patricii Lune a Španielke Danae Diaz za videoklip k piesni Caffeine (2010). Tretie miesto získala francúzska autorka Irina Dakeva za videoklip Baby I‘m yours (2010), ktorý porotu upútal citlivým zobrazovaním hudby, vyžarovaním a predstavivosťou.

 

Okrem dvoch hlavných súťaží sa v sobotu večer mohli návštevníci zapojiť do súťaže Animation Karaoke Battle. V nej mali naživo dabovať sekvenciu z náhodne vybraného animovaného filmu. Po prvý raz sa do súťaže prihlásili aj zahraniční súťažiaci. Výhru si odniesla súťažiaca Cecília Galan z Brazílie.

 

Autor: SITA, 3. 7. 2011, 13:43

 www.webnoviny.sk/kultura/na-feste-anca-ocenili-najlepsie-animov/376083-clanok.html