Nelly Sachsová sa narodila

10.12.2013 06:52

10. decembra 1891 sa v Berlíne narodila Nelly Sachsová, vlastným menom Leonie Sachsová, nemecká prozaička (Legendy a poviedky), poetka (V príbytkoch smrti) a prekladateľka židovského pôvodu. Zomrela 12. mája 1970 v Štokholme.

Začiatkom druhej svetovej vojny celú jej rodinu, vrátane manžela a otca, internovali v koncentračných táboroch. V roku 1940 ju po intervencii dlhoročnej priateľky Selmy Lagerlöfovej a s pomocou člena švédskej kráľovskej rodiny spolu s matkou prepustili. Utiekla pred nacistami do Švédska a do Nemecka sa už nevrátila. Jej rodina zahynula v koncentračnom tábore.

Preslávila sa sugestívnou básňou O die Schornsteine (Ó komíny) zo zbierky In den Wohnungen des Todes:

    Ó komíny / na dômyselne vystavaných príbytkoch smrti / keď telo Izraela rozpustené v dyme / putovalo povetrím / ako kominár prijala ho hviezda / ktorá sčernela / či to bol azda slnečný lúč?

 

V roku 1966 jej bola spolu s Š. J. Agnonom udelená Nobelova cena za literatúru. Na jej počesť udeľuje nemecké mesto Dortmund každé dva roky literárnu Cenu Nelly Sachsovej (napr. v roku 1987 sa jej nositeľom stal Milan Kundera)

Zdroj: wikipedia.org