Niccolò Paganini sa narodil

27.10.2013 06:22

27. októbra 1782 sa v Janove narodil Niccolò (alebo Nicolò) Paganini, taliansky huslista, gitarista a hudobný skladateľ. Vďaka svojmu neobyčajnému hudobnému talentu je mnohými považovaný za najväčšieho husľového virtuóza, aký kedy žil. Zomrel 27. mája 1840 v Nice.

O Paganinim sa traduje mnoho historiek, dnes ale nemožno zistiť, či stoja na skutočných základoch. Na jednom koncerte vraj hral tak vášnivo, že pretrhol tri zo štyroch strún, napriek tomu dokázal koncert dohrať na najnižšej strune G. Podľa ďalšej varianty tohoto príbehu mu ich niekto pred koncertom úmyselne narezal.

Kvôli svojmu neobvyklému výzoru (čiastočne zapríčinenému Marfanovým syndrómom) a kvôli neobyčajnej genialite pri hre na husle bol mnohými ľuďmi obviňovaní zo spolčenia s diablom, po smrti mu bol dokonca z tohoto dôvodu odopretý cirkevný pohreb; jeho telo bolo riadne pochované až 36 rokov po smrti.

Podľa legendy dala Paganiniho matke zjavenie Panna Mária aby hral malý Niccolo na husliach a vraj jej aj povedala, že nikto nezahrá jeho skladby tak dobre ako on sám.

Hudobná činnosť:

Paganini koncertoval s úchvatnou bravúrnosťou, s ľahkosťou zvládal i extrémne rýchle tempá a používal v tej dobe nie celkom obvyklé techniky:

  • hra výhradne na strune G
  • kombinácia pizzicata ľavou rukou a hrania slákom
  • použití skordatúry
  • mimoriadne rýchle staccato
  • dvojité flažolety

+ Paganini tiež skomponoval mnoho hudobných skladieb, jeho 24 capricií je tak obtiažnych, že huslisti ich dokázali zahrať až 50 rokov po jeho smrti. Z ďalších diel sú najdôležitejšie

6 husľových koncertov (napísal ešte dva, z ktorých sa zachovali iba sólové party)

12 sonát pre husle a gitaru

6 kvartetov pre husle, violu, violončelo a gitaru

Zdroj: wikipedia.org