O slovách: Boh je Slovák (L. Feldek)

15.07.2011 10:12

Ponúkli mi vlani na prerozprávanie nádhernú knihu Mýty a legendy z celého sveta (mimochodom: už je vonku), a tak som mal príležitosť dozvedieť sa popri práci aj veci, ktoré som mal vedieť už dávno.

 

Len čo som sa napríklad začal zaoberať mýtom o stvorení sveta, zistil som, že už na začiatku Biblie, v Prvej knihe Mojžišovej, je prvá slovná hra.

Z tej Prvej knihy Mojžišovej sa dozvedáme, že keď Boh stvoril človeka, použil vo význame slova človek slovo Adam.

To, že Boh pôvodne považoval za človeka iba muža, bolo trochu mačovské, no nezabúdajme, že sme na začiatku sveta a že aj Boh má právo na chybu.

Boh svoju chybu napravil – keď videl, že mužovi je v raji smutno, stvoril mu partnerku. Stvoril ju z Adamovho rebra – a to zas vnuklo nápad Adamovi, keď musel pre svoju partnerku vymyslieť meno. Boh na ňu použil kúsok Adamovho tela – Adam na jej pomenovanie použil zas hlásky svojho mena. A tak – ako čítame v 2. kapitole Prvej knihy Mojžišovej – Adam zvolal: "Toto je kosť z mojich kostí a telo z môjho tela! Bude sa volať Mužena, lebo je vzatá z muža."

Tým činom bola na svete nielen prvá žena, ale aj prvý kalambúr – a jeho vynálezcom bol Adam.

Stalo sa to dokonca už v raji.

Čoskoro však Adam a Eva spáchali výtržnosť, ktorou tak nahnevali Pána Boha, že ich dal z raja vyhnať.

Po vyhnaní z raja sa začalo rozmnožovanie ľudstva, čo priviedlo Adama na myšlienku premenovať Muženu na Evu, čiže matku všetkého živého.

Vrátim sa však ešte k Mužene, pretože pôvodné meno ženy sa priamo núka do úvahy ako stvorenej pre túto rubriku.

Všimnime si, aká ľahká je slovenská interpretácia prvej slovnej hry v dejinách ľudstva! Takmer bez nášho pričinenia si s ňou vie sám poradiť ten zázračný nástroj, s pomocou ktorého sa všetci vyjadrujeme a dorozumievame – naša slovenčina. Netreba nič vymýšľať – meno Mužena leží na dlani.

 A v knihe Mýty a legendy z celého sveta mi to tá naša zázračná slovenčina ešte vylepšila: "Toto je kosť z mojich kostí a telo z môjho tela! Bola v mužovi a teraz je mu žena. Bude sa volať Mužena."

Neverím, že je to náhoda.

Ak je vynálezcom tejto slovnej hry Adam, musel Adam hovoriť jazykom, ktorý takúto slovnú hru umožňoval. Takých jazykov je iste viac, no nedá sa vylúčiť ani to, že Adam hovoril po slovensky a mohol teda byť Slovák.

Zároveň vieme, že Boh sa s Adamom zhováral a že si rozumeli – nedá sa teda vylúčiť ani to, že obaja hovorili po slovensky.

A teda sa nedá vylúčiť ani to, že aj Boh je Slovák.

 

Ľubomír Feldek | 13. júla 2011  6:00

Zdroj: https://kultura.pravda.sk/o-slovach-boh-je-slovak-0bx-/sk-kcitanie.asp?c=A110712_191008_sk-kcitanie_p46

https://www.movies.kngine.com/person.ashx?id=IA:nm1260545&tab=Photos