Patrick Süskind sa narodil

26.03.2013 06:42

26. marca 1949 sa v Ambachu narodil Patrick Süskind, nemecký spisovateľ a scenárista. Je najstarším synom novinára Wilhelma Emanuela Süskinda, ktorý sa v Nemecku stal známym ako autor esejí o jazyku pod názvom Aus dem Wörterbuch des Unmenschen (Z denníka barbara).

Süskind absolvoval konzervatórium (hra na klavír) a v rokoch 1968-1974 študoval stredovekú a súčasnú históriu a literatúru v Mníchove a v Aix-en-Provence. Už počas štúdií písal krátke prózy a divadelné hry. Vo svojich dielach sa vyhýbal otvorenosti tak, ako to len bolo možné.

Neskôr pracoval ako televízny scenárista.

Napísal divadelnú hru Kontrabas, ktorá mala premiéru v Mníchove v roku 1981. Román Parfum. Príbeh vraha (Das Parfum, Die Geschichte eines Mörders) vyšiel v roku 1985 v Zurichu. Süskind v tomto románe vytvoril postavu Jeana-Baptistu Grenouilla, ktorý dostal do vienka výnimočný talent, prostredníctvom ktorého mu je umožnené obzvlášť jemne pociťovať a rozoznávať až do jemných detailov pachy a vône. Vďaka tomuto talentu sa stáva posadnutý svojím diabolským plánom vyrobiť nezvyčajný parfum, kvôli ktorému sa stáva vrahom. Dielo je sugestívnym opisom rôznych pachov a vôní – počnúc pachmi parížskych ulíc v 18. storočí, cez pachy a vône jedla, ľudí, končiac arómou parfumov.

 

Výber z diela

  •     Kontrabas (originálny názov: Der Kontrabass), divadelná monodráma 1981,
  •     Parfum. Príbeh vraha (anglická verzia) (originálny názov: Das Parfum, die Geschichte eines Mörders) 1985,
  •     Holub, surrealistická próza (anglická verzia) (originálny názov: Die Taube) 1987,
  •     Die Geschichte von Herrn Sommer, 1991,
  •     Drei Geschichten, 1995,
  •     Über Liebe und Tod, 2006,

Zdroj: wikipedia.org

https://ecologicstoryteller.blogspot.com/2011/01/der-kontrabass-by-patrick-suskind.html