Posledný moderný klasik - E. Zmeták

28.05.2011 11:32

 

Na výstave v Slovenskej národnej galérii spoznávame Zmetáka ako nezastupiteľného maliarskeho džentlmena slovenskej moderny a aj autora rozsiahlej a tajenej zbierky diel iných majstrov.

„Sníval som svoj hlúpy sen,“ povedal Ernest Zmeták v jednom rozhovore v roku 2003. Keď v roku 2004 zomrel, zostalo z tohto sna toľko umenia, že slovo hlúpy sa hneď mení na jedinečný. V tomto zmysle ani nie je jasné, ktorá časť výstavy Posledný klasik Ernest Zmeták – umelec a zberateľ je jedinečnejšia.

V umení Ernesta Zmetáka, nech si s tým už kunsthistorici lámu hlavu ako chcú, je najpríťažlivejší práve protirečiaci kontext klasického a moderného, moderného a klasického. Jedným ťahom štetca prebehol všetky vznikajúce a zanikajúce „izmy“ a druhým z nich vyčaroval osvedčený poriadok a maliarsku disciplínu. Zmeták sa teda konečne, hoci už nie na tomto svete, dočkal retrospektívnej výstavy.

 

 

Tichý život okolo

Za svojho života bol veľa vystavovaný, ale až súčasná výstava dáva dostatočný priestor maliarovej výtvarnej reči, ktorou zachytáva tichý život ľudí a vecí okolo seba. Mal odvahu, nevyhýbal sa tvrdej práci a s týmito istými vlastnosťami jeho dielo uchopili aj kurátori Ján Abelovský a Katarína Bajcurová.

Pokiaľ ide o umeleckú zbierku Ernesta Zmetáka, je obsažná a cenná tým, čím sa zberatelia vo svete chvália až tak, že sa súkromné stane verejným.

U nás je to jediná zachovaná zbierka 20. storočia (ak nerátame zbierku SNG), zameraná na európske maliarstvo a grafiku. Kurátor Július Barczi z približne 2000 kusov vyberal tak, aby priblížil Zmetákovu osobnosť cez pohľad na diela, ktorými sa obklopoval.

Ako v dome nad mestom

Tento zámer sa dokonale podaril. Zberateľská časť má okrem nepochybnej umeleckej hodnoty ešte jednu pridanú vlastnosť, čo sa týka samotného Zmetáka. Je to tak, akoby ste sa ocitli uňho, v dome nad starou Bratislavou. Romantický obraz z 19. storočia, umelcov autoportrét, renesančné a barokové maľby sv. Hieronyma a Sacra Cenversatione od neznámeho talianskeho majstra, biedermeierovská pohovka a rozmerné dielo Ecce Homo, v spálni maľby Vilmosa Abu-Nováka a Gyulu Rudnaya.

To všetko prestriedané Zmetákovými zelenými krajinami, rodinnými portrétmi a prácami z talianskeho prostredia.

 

Ernest Zmeták: Autoportrét s papierovou čapicou a Motív z Atrani (na snímke vľavo).

 

piatok 27. 5. 2011 | Ada Jung

Zdroj: kultura.sme.sk/c/5911130/posledny-moderny-klasik.html

 

SNG má unikát. Najväčšiu výstavu Zmetáka

Slovenská národná galéria otvorila výstavu obrazov a zberateľských diel Ernesta Zmetáka.

"Je to prvá retrospektívna a zároveň najväčšia výstava autora, ktorý často a rád vystavoval. Bol vyše šesť desaťročí veľmi plodný umelec. V štátnych zbierkach je vyše 1 300 jeho diel, veľa je v súkromných zbierkach aj v jeho ateliéri,“ povedala na tlačovej konferencii kurátorka výstavy Katarína Bajcurová. Ernest Zmeták, ktorému je odvčera venovaná výstava v Slovenskej národnej galérii, patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského moderného umenia.

Dve poschodia, dve výstavy
Kurátori výstavy, ktorými sú Július Barczi a Katarína Bajcurová, nakoniec vybrali z jeho tvorby to najlepšie. Výstava je prezentovaná pod názvom Posledný klasik/Ernest Zmeták - umelec a zberateľ, preto je aj rozdelená do dvoch častí. V tej prvej, ktorá je v galérii umiestnená na druhom poschodí, je výber asi 200 obrazov. Medzi nimi nájdeme 23 jeho autoportrétov z rôzneho obdobia, objavujú sa tam však aj portréty žien. Samostatnú tematiku predstavuje krajinárska tvorba zo Slovenska, z Talianska a iných krajín. "Ako klasik predstavoval formálne riešenia, farebnosť, ktoré boli jeho kľúčovými záležitosťami. V každom období priniesol niečo nové,“ povedal pre HN Barczi.
V druhej časti sú zberateľské diela, ktorým sa venoval polstoročie. Podľa Barcziho vytvoril Zmeták jednu z najdôležitejších súkromných zbierok na Slovensku. Okrem toho bol prvým, ktorý venoval svoju rozsiahlu zbierku s viac ako 2 000 dielami galérii v rodných Nových Zámkoch. "Vybudoval kvalitnú kolekciu starého európskeho umenia, maďarskej moderny, mal slušnú grafickú zbierku i niektoré kvalitné diela slovenských maliarov,“ doplnil Barczi. Na výstave tak môžeme vidieť napríklad obrazy Ľudovíta Fullu, Martina Benku či velikána Francesca da Santa Croce.

Odmietol Prahu
Ernest Zmeták sa narodil 12. januára 1919 v Nových Zámkoch. Vzdelával sa súkromne, neskôr kvôli politickým udalostiam v roku 1938 nenastúpil na Akadémiu výtvarných umení v Prahe, preto odišiel do Budapešti. Jeho tvorba bola preto maďarskou modernou inšpirovaná. Keď sa vrátil na Slovensko, začiatkom 50. rokov pôsobil ako asistent Ľudovíta Fullu. Neskôr spolu z Vysokej školy výtvarných umení odišli. Zmeták cestoval po Slovensku a Taliansku, až do svojej smrti v roku 2004.

Lucia Čízová, 3. 3. 2011

Zdroj: hnonline.sk/c1-50881180-ludi-do-galerie-odvcera-laka-zmetak-foto