Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech sa narodil

11.05.2013 07:06

11. mája 1904 sa vo Figueras narodil Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, najznámejšim surrealistickým maliarom. Zomrel 23. január 1989 vo Figueras.

Svoj celkovo prvý surrealistický obraz Krv je sladšia ako med vytvoril v roku 1928 inšpirovaný trýznivým snom. Salvador Dalí, Lluís Montanya a Sebastian Gash publikujú manifest groc – žltý manifest, kde odhaľujú katalánsky neucentizmus ako falošnú hru s helenizmom. Snažia sa podporiť nové umelecké prúdy. V roku 1929 sa usadil v Paríži, kde v tom istom roku usporiadal výstavu, úvod do katalógu mu napísal A. Breton, ktorý ho zároveň prijal do surrealistickej skupiny. Približne v tomto období natočil spolu s Luisom Bunuelom dva surrealistické filmy Andalúzsky pes - 1929a L’âge d’or (Zlatý vek) - 1931, ktoré po premiére v Paríži vyvolali škandál.

 

Tridsiate roky predstavujú jeho najtvorivejšie obdobie. V roku 1931 vznikli jeho slávne diela Mäkké hodiny a Horiaca žirafa - 1935. Napriek všetkým teoretickým predpokladom však zostáva Dalí pod vplyvom iných surrealistických maliarov ako Max Ernst, Yves Tanguy. Kvôli svojmu častému „požičiavaniu nápadov“ bol obviňovaný z plagiátorstva.

V roku 1937 ho však Breton vylúčil zo surrealistickej skupiny pre jeho akademický maliarsky štýl.

 

Zdroj: wikipedia.org