Spielberg oživil slávny komiks

24.06.2011 08:06

Dve hollywoodske legendy spracovali technikou "motion capture" príbeh populárnej komiksovej postavičky Tintina.

 

Volá sa Tintin, má psa, blond kohúta a dvoch veľmi slávnych fanúšikov. Kúzlu populárnej komiksovej postavičky totiž prepadol samotný Steven Spielberg a s kolegom Petrom Jacksonom o ňom nakrútili film.

 

Tintinove dobrodružstvá nebudú ani hraný, ani animovaný film. Spielberg, ktorý sa ujal úlohy režiséra, použil na jeho vytvorenie techniky „motion capture“. Tá pracuje so záznamom skutočných osôb, ktorý sa ďalej elektronicky spracúva do podoby animovaného obrazu. Aj preto spojil Spielberg sily s Petrom Jacksonom, ktorý má s touto technikou bohaté skúsenosti (podobným spôsobom vytvoril King Konga i postavy z trilógie Pán prsteňov).

Tintin so svojím neodmysliteľným psom. Foto: MOVIEWEB

TRAILER si môžete pozrieť TU

„Peter je v prípade Tintina hlavne producent, ale Stevenovi ukázal, ako s touto technikou správne pracovať, na čo si dať pozor a ako z nej vyťažiť maximum,“ opísal netradičný spôsob spolupráce pre iDNES.cz Andy Serkis.

Ten si v Tintinovi zahral Kapitána Haddocka, podobne sa napokon podieľal i na úlohách Jacksonovho Gluma alebo King Konga.

 

Samotná realizácia sa však oddialila pre nedostatok financií i štrajk v Hollywoode. Prvá klapka padla až v januári 2009. Herci sa pohybovali v špeciálnych oblekoch s reflexnými značkami, každé gesto zaznamenávalo vyše sto kamier. Výsledok sa dával do počítačov Jacksonovho high-tech štúdia Weta digital, kde najväčší experti 3D modelovaním vytvorili trojrozmernú repliku všetkých postáv. Práve sa mohlo začať čarovať.

 

„Bol som v siedmom nebi. Pripadal som si ako maliar. Táto technika vám umožňuje úplne splynúť s fantazijným svetom a pohybovať sa v ňom spolu s hercami. Všetko zariadi škatuľka veľká tak akurát do ruky,“ povedal Steven Spielberg o práci so špeciálnym monitorom. Ten mu umožňoval vidieť hercov priamo v ich virtuálnom svete a v podobe, ktorú budú mať vo výslednom filme.

„Sledujete trebárs, ako po štúdiu behá Andy Serkis v kombinéze, ale na obrazovke vidíte nefalšovaného kapitána Haddocka v nefalšovanom Belgicku. Neuveriteľné,“ rozplýva sa Spielberg.

 

Do českých kín príde film koncom októbra, termín slovenskej premiéry zatiaľ známy nie je.

 

streda 22. 6. 2011 17:00 | Tereza Spáčilova

Zdroj: kultura.sme.sk/c/5948967/spielberg-ozivil-slavny-komiks.html