Spomienka na Jozefa Urbana ako bohémska road movie

26.07.2011 09:36

Režisérka Tina Diosi pripravuje o Jožovi Urbanovi dokumentárny film, ktorého pracovný názov je rovnaký ako jeho prvá básnická zbierka, teda Malý zúrivý Robinson. Jeho príbeh je ľudský, je o človeku, ktorý mal talent a zomrel mladý a zanechal po sebe odvážnu a nadčasovú tvorbu. Dokumentárny road-movie rozpráva o ceste troch najlepších kamarátov k bratovi nebohého priateľa. Cez nich, cez drsný chlapský humor aj zjemňujúce detaily z jeho života zistíme, aký Jožo Urban vlastne bol ako človek, osoba súkromná. Vo filme použijú aj rozprávanie Joža Urbana z archívu Slovenského rozhlasu. Na tému úspechu hovoril, že "nerobí nič preto, aby bol slávny, okrem toho, že pracuje".

Traja priatelia na ceste po stopách Joža Urbana.

Foto: SITA

Filmárka Tina Diosi neurobila básnikovi a textárovi Urbanovi žiaden kamenný pomník, ale pútavý kinofilm a DVD.

„Mali sme revolúciu, ale ešte nemáme život, aký by sme chceli mať. Nie sme mŕtvi ani živí,“ rozmýšľal básnik Jozef Urban niekedy začiatkom deväťdesiatych rokov, a keď sa pýtali - Kedy budeme živí? - neváhal a pre novinárov mal pohotovú odpoveď: „Keď si uvedomíme niekoľko základných vecí a prestaneme na seba štekať.“

Nemal ani tridsaťpäť, keď v roku 1999 tragicky zahynul a slovenská poézia aj hudobné textárstvo prišli o jeden z najvýraznejších mladých talentov. O desať rokov neskôr začal vznikať jeho filmový portrét a dva roky po dokončení je Malý zúrivý Robinson konečne v kine.

 

https://youtu.be/MuEhyOwzQfU

 

Bohém za oknom kaviarne

Podstatnejšie ako časový sklz je však niečo iné. Režisérka Tina Diosi (Neverné hry) sa dokázala vyhnúť televíznej rutine a namiesto obvyklého pomníku prišla s lepším riešením. Toto nie je publicistika v štýle hovoriacich hláv, ale nápaditý polohraný dokument pre kiná. Neškrobený, hravý, civilný.

Traja priatelia sadajú do auta a na plátne štartuje vyše hodinová bohémska road movie. Na ceste skladá hneď niekoľko obrazov Jozefa Urbana - básnika a textára. Je tu predčasne dospelý talent, ktorý debutoval krátko po dvadsiatke, košický rodák a bratislavský bohém, čo pre seba neskoro objavil Slovensko za oknom kaviarne, textár, čo dal nášmu popu hĺbku, ale nikdy neriešil tantiémy a nerozlišoval, či píše pre amatérov, alebo pre známe kapely. To najcennejšie však odhalilo súkromie. Silná je scéna, v ktorej sám Urban, manžel a otec, priznával, že na konvenčný rodinný život asi vnútorne nebude stavaný a jeho blízki to s ním musia mať ťažké.

 

Žiaden úctivý odstup

Formálne to nie je až taký originál, podobne inscenované filmové spomienky tu už boli. Tentoraz však pomohlo, že režisérka Urbana osobne poznala a nepozerá naňho z úctivého odstupu. Keď uprostred cesty dochádza benzín a posádka odskočí močiť do kukuríc, je to presne scéna, ktorej by sa potešil sám básnik, ktorý sa zvykol smiať, že sa stal v tridsiatke maturitnou otázkou. A naopak, z iných záberov zamrazí.

„Netreba príliš vyskakovať a potom si človek nakloní aj náhodu,“ počujeme z archívnej nahrávky muža, ktorý mal smrteľnú autonehodu, keď nemal ani tridsaťpäť rokov. „Mňa napríklad desí to, že tu spolu telefonujeme, ale ja o desať minút sadnem do auta, na najbližšom rohu sa vybúram...“

K zaujímavým portrétom Ela Havettu, Deža Ursinyho či Ilju Zeljenku pribudol Malý zúrivý Robinson. Ďalší vydarený dokument, ktorý spláca dlh, ale nielen to.

 

utorok 26. 7. 2011 | Miloš Krekovič

Zdroj: https://kultura.sme.sk/c/5991555/spomienka-na-jozefa-urbana-ako-bohemska-road-movie.html

 

 

Skromný básnik s povahou bohémskeho filozofa sa totiž presadil aj na poli hudobného textárstva, jeho slová vychádzali v 90. rokoch napríklad z úst Mira Žbirku, Janka Lehotského či Joža Ráža.

Autor: Furia Films

Púť na čiernom Mustangu
Jozef Urban nepatril medzi básnikov, ktorí by vekom zreli ako víno. Podľa slov Ľubomíra Feldeka bol "hotový" básnik už ako osemnásťročný mladík. Jeho debutová zbierka z roku 1985 Malý zúrivý Robinson sa dostala aj do titulu celovečerného dokumentu, ktorý na jeho počesť nakrútila režisérka Tina Diosi. "Boli sme kamaráti. Myslela som, že to dôležité o ňom viem, a napokon som zistila, že je všetko inak," povedala autorka snímky pre Pravdu ešte vlani.
Divákom ponúka dokument, čo opisuje púť básnikovým životom, miestami a mestami, príbehmi a historkami, kamarátmi aj manželkami, ktoré si pred kameru sadli vedľa seba ako najlepšie priateľky. Na túto cestu sa vydáva trojica Urbanových priateľov na "aute snov" - čiernom Mustangu.
Okrem Jožových blízkych zo súkromia naň pred kamerou spomínajú aj osobnosti, s ktorými sa stretol pri práci. Je medzi nimi napríklad aj Miro Žbirka, pre ktorého napísal texty k takým hitom ako Len s ňou či Možno sa ti zdá. Dodnes obdivuje jeho schopnosť ušiť text na mieru aj tej najkomplikovanejšej melódii a navyše to spraviť s takou ľahkosťou, akoby ho to stálo len niekoľko sústredených minút. Žbirka si vraj ešte stále sem-tam vypočuje pochvalu práve za tieto skladby.

Spomínať na to pekné
Malý zúrivý Robinson má ešte aj inú pridanú hodnotu ako spomienkové výpovede. Oprašuje archívne video- aj audiozáznamy, na ktorých Jožo Urban sám nadčasovo filozofuje o láske, umení aj slobode, ktorá bola začiatkom 90. rokov takou aktuálnou témou. Príbeh mladého básnika nie je len osobný. Premieta sa v ňom osud celej doby, ktorá obrala o ilúzie mnohých Urbanových krajanov túžiacich po zmene. Rozhodne však Malý zúrivý Robinson nie je snímkou o zatrpknutí, a dokonca aj básnikov tragický koniec dokáže podať bez pátosu. Pripomína skôr peknú grécku tradíciu vystavovať na hroboch podobizne nebohých v časoch najväčšej radosti a spomínať len na to pekné.
"Ohlasy na film boli zatiaľ veľmi pozitívne," hovorí režisérka a dodáva, že filmom chce osloviť aj najmladšiu generáciu divákov, ktorí o Jožovi Urbanovi nič nevedia. Snímka by sa mala v najbližšej dobe v distribúcii Continental filmu premietať v kinách šiestich slovenských miest.

Lucia Javůrková | 20. júla 2011  13:00
Zdroj: https://kultura.pravda.sk/maly-robinson-na-velkom-platne-dzn-/sk_kfilm.asp?c=A110719_181023_sk_kfilm_p46

https://www.gregi.net/vl/article/Meky_Zbirka_Prve_texty_napisal_Jozef_Urban_u_nas_doma_30281/