Svet má nový obraz od majstra Leonarda: Salvator Mundi je jeho dielo

05.07.2011 15:32

- Obraz Spasiteľ sveta, ktorý znalci považovali za dielo jedného zo žiakov slávneho Leonarda da Vinci (1452 - 1519), maľoval sám renesančný génius.

 

Encyklopédie sa opäť prepisujú. Obraz Salvator Mundi maľoval Leonardo da Vinci na objednávku francúzskeho panovníka Ľudovíta XII.

 

Tento záver tajnej schôdze štyroch historikov umenia vypátral teraz denník Daily Mail. Maľba žehnajúceho Ježiša sa pred polstoročím predala za 50 eur, dnes by stála aj 130 miliónov! Objav je stále zahalený tajomstvom, účastníci sú viazaní mlčanlivosťou, o popularitu nestojí ani americký majiteľ. Vie sa len to, že koncom minulého roka pricestovali do Londýna experti Petro Marani a Maria Teresa Fiori z Talianska a Martin Kemp z amerického Oxfordu. Spolu s nemenovaným britským kolegom mali jediný deň na to, aby zhodnotili často kopírované dielo. Záver posudzovania bol rýchly: nemaľoval to učeň Giovani Boltraffi o, ale sám Leonardo. „Bol to jednoznačne jeho rukopis. Dokumentácia a analýza to jednoznačne potvrdili,“ hovorí profesor Marani. Obraz vystavia v londýnskej Národnej galérii v novembri v rámci Leonardovej výstavy.

 

 

 

 

 

Autor:  Nový Čas, red, 4. 7. 2011 11:09

Zdroj: en.wikipedia.org

https://www.cas.sk/clanok/201616/svet-ma-novy-obraz-od-majstra-leonarda-salvator-mundi-je-jeho-dielo.html

https://www.lairweb.org.nz/leonardo/index.html#stages