Tennessee Williams sa narodil

26.03.2013 06:50

26. marca 1911 sa narodil Tennessee Williams [viljems], vlastným menom Thomas Lanier Williams, významný americký dramatik, predstaviteľ psychologickej drámy. Zomrel 25. februára 1983.

Vzdelanie získal na strednej škole v St. Louis, potom študoval žurnalistiku. Nakoniec sa presťahoval do Los Angeles, kde začal používať meno Tennessee Williams.

V roku 1947 obdržal Pulitzerovu cenu.

Dielo

Vo svojich hrách vychádzal z vlastných skúseností, predovšetkým zo svojho detstva. Pochádzal z juhu, kde v dobe po prvej svetovej vojne platili veľmi puritánske pravidlá.

Hrdinovia jeho hier často unikajú do sveta ilúzií.

  • Zápas anjelov – 1940, známa skôr ako Orfeov zostup – 1955 (prvý krát zinscenovaná v roku 1957). Hra je postavená na kombinácií dvoch mýtov gréckeho o Orfeovi a kresťanského o Kristovi. Orfea a zároveň Krista predstavuje tulák s gitarou Val Xavier, ktorý vstupuje do južanského pekla pokryteckej morálky, rasizmu aby z neho vyviedol Lady(Eurydiku), ktorá za svoj vzťah a vzburu proti svojmu okoliu zaplatí životom. Je zastrelená svojim manželom, keď bráni Vala pred lynčovaním.
  • Sklený zverinec – 1944
  • Električka zvaná Túžba – 1947, psychologická dráma, vrchol americkej dramatickej tvorby; analýza krutého zrútenia iluzórnych predstáv o minulosti, ktoré vedú k sebaklamu; krutosť, hrubosť, násilie, brutalita – ničenie ľudských túžob a nádejí. Hlavná postava: Blanche, sestra Stella. Dej hry sa odohráva v New Orleans, kde na tej istej trase premávajú električky Túžba a Cintorín. Hlavná hrdinka je nervovo chorá Blanche, ktorá žije zo spomienok na minulosť a túži po úprimnej láske. Jej protikladom je jej švagor Stanley, tvrdý realista, ktorý ju psychicky trýzni, vysmieva sa jej.
  • Mačka na horúcej plechovej streche – 1955, sfilmované 1958. Ústrednou postavou tejto hry je Maggie, ktorá sa vydá za syna južanského milionára. Tento milionár dostane rakovinu. Celé dielo je postavené na snahe mnohých zúčastnených získať priazeň milionára a tak sa dostať do poslednej vôle. Maggie sa vďaka týmto sporom znova zblíži s manželom, ktorý má sklony k alkoholizmu.

Napísal aj značné množstvo jednoaktoviek a poviedok s rovnakými alebo veľmi podobnými námetmi.

Zdroj: wikipedia.org