V Karlových Varoch rozdali ceny, Šulíkov Cigán bodoval

10.07.2011 16:24

Film Cigán, ktorý mal na festivale v Karlových Varoch svetovú premiéru, si odniesol Osobitnú cenu poroty, dotovanú 20.000 dolármi a jeho herecký predstaviteľ Ján Mižigár Osobitné uznanie.

 

Ján Mižigár si prevzal z rúk členky poroty, Sibel Kekilliovej, zvláštne uznanie za výkon vo filme Cigán.

 

Americký herec David Morse s cenou za najlepší mužský herecký výkon vo filme Spoluautor. | Autor: ČTK

 

 

Americký herec a režisér John Turturro si prevzal ocenenie z rúk Jiřího Bartošku. | Autor: Reuters

 

Režisér Joseph Madmony si prevzal Veľkú cenu za film Reštaurátor. | Autor: Reuters

 

Hlavnú cenu 46. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Karlových Varoch, Krištáľový glóbus, dotovaný 30.000 dolármi, získala dnes večer na slávnostnom ukončení izraelská psychologická dráma zo súčasnosti Reštaurátor režiséra Josepha Madmonyho.

Film vybrala porota pod vedením maďarského oscarového režiséra Istvána Szabóa z 12 súťažných filmov, medzi ktorými bol aj slovensko-český koprodukčný film Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka. Film, ktorý mal na festivale v Karlových Varoch svetovú premiéru, si odniesol Osobitnú cenu poroty, dotovanú 20.000 dolármi a jeho herecký predstaviteľ Ján Mižigár Osobitné uznanie. Okrem toho dostal film dve neštatutárne ceny: Cenu Dona Quijota, udeľovanú Medzinárodnou federáciou filmových klubov FICC a Cenu Europa Cinemas Label.

Ďalšia slovensko-česká snímka, film režisérov Patrika Pašša a Mateja Mináča Nickyho rodina si odniesol Divácku cenu denníka Právo, keď zvíťazil spomedzi 199 filmov uvádzaných v súťažných i nesúťažných kategóriách. Cenu za réžiu získala dnes na festivale v Karlových Varoch francúzska komédia režiséra Pascala Rabatého Prázdniny pri mori (Holidays by the Sea), v ktorej sa vôbec nerozpráva. V hereckých kategóriách zvíťazili Stine Fischerová Christensenová za úlohu vo filme Neviditeľná (Die Unsichtbare, Nemecko) a Američan David Morse za výkon vo filme Spoluautor (Collaborator). V súťažnej sekcii Na východ od Západu zvíťazil macedónsko-srbský film Punk's Not Dead (Pankot ne e mrtov). Slovenskú kinematografiu v nej zastupovala debutová snímka Viditeľný svet režiséra Petra Krištúfka.

V súťaži dokumentárnych filmov nad 30 minút si ocenenie odniesla dánska snímka Dobrý život (Det gode liv), v stopáži do pol hodiny poľský film Deklarácia nesmrteľnosti (Deklaracja nieśmiertelności), Cenu prezidenta festivalu odovzdal Jiří Bartoška americkému hercovi a režisérovi Johnovi Turturrovi.

V poradí 46. ročník festivalu sa v Karlových Varoch uskutočnil v dňoch 1. až 10. júla, 47. ročník sa bude konať od 29. júna do 7. júla 2012.

 

TASR | 10. júla 2011  8:53

Čítajte viac:

https://kultura.pravda.sk/v-karlovych-varoch-rozdali-ceny-sulikov-cigan-bodoval-pfy-/sk_kfilm.asp?c=A110710_085350_sk_kfilm_p47#ixzz1RiAcZsEN