Václav Hollar zomrel

25.03.2013 06:56

25. marca 1677 v Londýne zomrel Václav Hollar, v Anglicku známy ako Wenceslaus Hollar, český maliar a rytec. Narodil sa 13. júla 1607 v Prahe.

Od roku 1627 pôsobil vo Frankfurte nad Mohanom, v Štrasburgu, Kolíne nad Rýnom a v Antverpách. V roku 1636 pôsobil v Londýne v službách Thomasa Howarda z Arundelu. Neskôr sa v Anglicku aj oženil. Aj keď Hollar väčšinu života prežil v Londýne, nikdy nezabudol na svoju krajinu a podpisoval sa ako Wenceslaus Hollar Bohemus (Václav Hollar Český).

Tvorba

Za svojho života vytvoril množstvo tvorieb, z ktorých sa uchovalo asi 3000 grafických listov a 500 kresieb.

 

Zobrazujú veľmi širokú škálu tém, od korunovácií po popravy, panorámy a architektúru. Zrejme najdôležitejšia Hollarova práca je obraz Londýna, nie len pre svoju veľkosť, ale hlavne pre to, že nám dáva možnosť vidieť Londýn pred Veľkým požiarom v roku 1666. V jeho rodnej krajine je uznávaný pre panorámy Prahy, v ktorých zachytával zmeny mesta.

 

Jeho metóda zachytávania prostredia je zaujímavá - niekedy kreslil to isté miesto, ale z iných miest. Jedna z najväčších zbierok Hollarových prác je v Národnej galérií v Prahe. Významnú zbierku jeho prác má aj kráľovná Alžbeta II.

 

  Dobrá kočka, která nemlsá - dielo bolo neskôr použité pre názov albumu českej skupiny Lucie.

 

Zdroj: wikipedia.org