Vangelis sa narodil

29.03.2013 07:08

29. marca 1943 sa vo Volose v Grécku narodil Vangelis, vlastným menom Evangelos Odysseas Papathanassiou, známy inštrumentalista a hudobný skladateľ gréckeho pôvodu. Patrí k priekopníkom elektronickej hudby, jeho tvorba ale zasahuje do viacerých hudobných štýlov.

Začiatkom 60. rokov bol Vangelis členom gréckej hudobnej skupiny Formynx. Roku 1968 odišiel z Grécka a v Paríži založil spolu so svojimi krajanmi Demisom Roussosom a Loukasom Siderasom skupinu Aphrodite's Child, ktorej tvorba sa niesla v znamení progresívneho rocku. Roku 1972 sa skupina rozpadla, Vangelis však s Roussosom aj neskôr spolupracoval.

Svoju sólovú kariéru začal Vangelis skladaním hudby k filmom, ktoré režíroval Frederic Rossif. Nadviazal tiež úzke kontakty so spevákom Jonom Andersonom.

Po čase odišiel do Londýna, kde založil vlastné nahrávacie štúdio nazvané Nemo. Roku 1975 tu nahral svoj prvý známy album Heaven and Hell. Roku 1982 získala Vangelisova hudba k filmu Chariots of Fire Oscara.

V spolupráci s režisérom Ridley Scottom zložil v tom istom roku hudbu k slávnemu sci-fi filmu Blade Runner. Úspešnú spoluprácu potom Vangelis zopakoval roku 1992, kedy vytvoril hudbu k filmu 1492: Conquest of Paradise (1492: Dobytie raja).

Roku 1995 vydal album, ktorým si uctil pamiatku maliara gréckeho pôvodu El Grecoa, v roku 2001 vyšla jeho sprievodná hudba k vesmírnym misiam americkej NASA.

 

Zdroj: wikipedia.org