Vary v koži Johna Malkovicha

10.07.2011 16:30

John Malkovich sa po dvoch rokoch vrátil do Karlových Varov. No tentoraz 57-ročný americký herec, režisér a producent nepriviezol film, ako to obyčajne býva zvykom, ale módu.

 

John Malkovich sledoval generálku módnej prehliadky v obleku z vlastnej dielne.

 Len málokto vie, že Malkovich je aj módnym návrhárom a má svoju vlastnú značku. Takmer do poslednej chvíle sa zdalo, že tomu neverili ani samotní organizátori. Držiteľ Krištáľového glóbusu za mimoriadny umelecký prínos do svetovej kinematografie z roku 2009 predstavil uzavretej spoločnosti svoju najnovšiu kolekciu pánskej módy na jar – leto 2011.

"Vždy som kultivoval svoj záujem o módu, miloval som ju, páči sa mi dizajn, páčia sa mi detaily; je to pre mňa ďalšia forma samovyjadrovania. Štýl je dôležitý," píše Malkovich na svojej internetovej stránke, na ktorej sa predstavuje výlučne ako módny návrhár. Inšpiruje sa filmami aj pozorovaním ľudí na ulici. Svoju tvorbu charakterizuje ako bohémsky štýl pre nové tisícročie.

V Karlových Varoch predvádzali jeho ležérnu mestskú módu mladí českí herci. "V koži Johna Malkovicha" sa objavil aj Pavel Liška či Jan Budař. Obleky, svetre, vesty, nohavice, ale aj doplnky – viazanky, tašky a šály boli prevažne v svetlých farbách. Malkovich odvážne kombinuje vzorované kusy oblečenia, pričom v prvom rade dbá na veľmi kvalitné materiály. Pracuje s bavlnou, ľanom a hodvábom. Jeho modely sa rodia v Taliansku, teda v krajine, kde je móda doma.

Malkovich, ktorý pred dvoma rokmi nakrútil pre Karlove Vary aj jednu z festivalových zvučiek, pre Pravdu povedal, že on sám nosí vlastné modely. Pricestoval vo vzorovanom žltom saku z vlastnej dielne a generálku módnej prehliadky sledoval tiež vo svojom sivomodrom obleku.

Malkovich patrí k najvýraznejším hereckým osobnostiam. Spolupracoval s významnými režisérmi – Bernardom Bertoluccim, Woodym Allenom či bratmi Coenovcami. Pre svoj široký záber od hollywoodskych trhákov až po nezávislé kino ho nazývajú hereckým chameleónom.

Hneď jeho prvá úloha v dráme Miesta v srdci mu v roku 1984 vyniesla nomináciu na Oscara. Prelomový bol jeho intrigánsky Valmont v adaptácii románu Choderlosa de Laclosa Nebezpečné známosti režiséra Stephena Frearsa v roku 1988. V komédii V koži Johna Malkovicha v roku 1999 originálnym spôsobom stvárnil sám seba.

Svetové hviezdy na karlovarskom festivale, ktorý rovnako ako prestížne prehliadky v Berlíne, Cannes či Benátkach, patrí do skupiny "áčkových festivalov", oceňujú, že nie je škrobený, hoci si zachováva úroveň. Mnohí sa do českej kúpeľnej metropoly opakovane vracajú. V ostatných rokoch tak urobili aj Nikita Michalkov, Kim Ki-duk, Woody Harrelson, Jean-Marc Barr a ďalší. Ich pôsobenie na festivale bolo však vždy spojené s filmom. Aktuálny 46. ročník festivalu sa skončí v nedeľu večer.

 

Zuzana Golianová | 10. júla 2011  3:10

Zdroj:

 https://kultura.pravda.sk/vary-v-kozi-johna-malkovicha-dgm-/sk_kfest.asp?c=A110709_091312_sk_kfest_p47