Veľkolepý historický román Piliere zeme

01.06.2011 16:55


Piliere zeme sú v súčasnosti asi najčítanejším historickým románom. A nie neprávom - veď táto kniha obsahuje všetko - autentickú atmosféru a nezabudnuteľné výjavy vygradované do príbehu plného napätia.

 
 
 
 
 
 
 
Zdroj: Publishing House TATRAN

Dej románu sa odohráva v stredoveku, v rokoch 1135 až 1174, keď po smrti kráľa Henryho vypukla občianska vojna, ktorá priniesla Anglicku najmä hladomor a rabovanie. Čitateľa pohltí opis diania v Shiringskom grófstve a Kingsbridgeskom priorstve, kde autora okrem kláštorného života zaujíma aj stavba katedrály.

Veľkolepá stredoveká sakrálna architektúra sa stala Follettovou bytostnou vášňou. Ako sám priznáva, navštívil katedrály v Canturbury, Salisbury, Winchestri, Gloucesteri a Lincolne. Každá z nich je jedinečná a v jeho fantázii vytvorili jedinú, nádhernú a nenapodobiteľnú Kingsbridgeskú katedrálu, okolo ktorej sa krúti celý príbeh.

Román sa začína záhadnou popravou neznámeho väzňa, ktorá vrhá tieň na cirkevnú vrchnosť, ale i šľachtu, zapletenú do intríg o nástupníctvo na trón. Follet hneď od začiatku do detailov vykresľuje stredovekú cirkev, ktorá - hoci sčasti skorumpovaná - jediná mohla zabrániť vládcom, aby úplne nezničili ľud.

Na osudoch rodiny staviteľa Toma autor ilustruje ťažký život ľudí v tých časoch. Tom v osudných chvíľach robí nesprávne rozhodnutia, ktoré výrazne ovplyvnia jeho život. Po smrti ženy a odložení novorodenca prichádza do Kingsbridgeu, aby si splnil sen svojho života a postavil katedrálu. No osud ho zvedie dokopy s divokou a záhadnou Ellen, ktorá mu zachráni život a stane sa jeho životnou družkou.

Na Kingbridgeské priorstvo sa uchýlia aj deti popraveného shiringského grófa. U priora Philipa nájdu útočisko a obživu. William z Hamleighu stane novým shiringským grófom a boj o následníctvo zasiahne aj priorstvo. Neštíti sa nijakej zrady, vraždy a neprávosti, len aby posilnil svoju moc a získal väčšie bohatstvo.

V tom mu výdatne pomáha biskup Waleran, úhlavný nepriateľ priora Philipa, hnaný nenásytnou chamtivosťou. Či šľachtic alebo obyčajný človek, v tých neistých časoch každý musel ovládať umenie prežiť, či išlo o strechu nad hlavou alebo o titul, ktorý mohol získať alebo stratiť podľa toho, na ktorú stranu sa pridal. Občianska vojna sa skončila, no Anglicko zostalo vydrancované, plné bedárov a zbojníkov, kde si nikto nebol istý životom.

Román zobrazuje ľudské vášne, odvahu, oddanosť, pomstu a najmä lásku. Aliena vyrástla obklopená služobníctvom na Shiringskom grófstve, no keď si dovolila odmietnuť Williama, po poprave otca sa stala hračkou v jeho rukách. Napriek tomu po celý čas myslí len na sľub, ktorý dala umierajúcemu otcovi: jej brat Richard sa musí stať ďalším grófom zo Shiringu. Tomu je ochotná obetovať aj vlastné šťastie, ale osud to nakoniec zariadi ináč.

Pri čítaní tejto výnimočnej knihy máme pocit, akoby sme žili v stredoveku.

Autor v Pilieroch zeme majstrovsky zachytil stavbu veľkolepej gotickej katedrály a búrlivé časy, ktoré ju sprevádzali.

Zdroj: Publishing House TATRAN

dnes.atlas.sk/kultura/literatura/750025/velkolepy-historicky-roman-piliere-zeme