Vojnové zverstvá z Katyne odhalili Nemci - Andrej Žarnov

11.03.2011 00:23

21. 04. 2010 10:57 - O tejto masakre sa svet, paradoxne, po prvý raz dozvedel od Nemcov. Keď hitlerovské vojská tiahli na Moskvu, došli až do Katyne, kde objavili masové hroby s poľskými vojakmi.

Masové hroby: Rusi popravili pravdepodobne až 22 000 poľských vojakov.
Autor: profimedia.sk
 
 

Celý prípad sa snažili potom propagandisticky využiť a poukázať na beštiálnosť boľševizmu. Je však zaujímavé, že závery Nemcami vedeného vyšetrovania z roku 1943 dnes nikto nespochybňuje.


V roku 1943 narazila nemecká armáda pri Katyni na šokujúci nález - masové hroby s tisícami mŕtvol. Nacisti si rýchlo zrátali, že za vraždami poľských vojakov musia stáť Rusi, s ktorými si Poľsko pred pár rokmi medzi sebou rozdelili. Nemci sa rozhodli, že strašný nález nakoniec využijú vo svoj prospech a ukážu, čoho všetkého sú boľševici schopní. V roku 1943 pozvali na miesto medzinárodnú „nezávislú“ vyšetrovaciu komisiu. „Nemci chceli pred svetom dokázať, že oni to neurobili,“ vysvetľuje súdny lekár Peter Kováč zo znaleckej firmy forensic.sk, ktorý preštudoval celý nemecký spis.

Katyň
 

Slovák v Katyni
„Svoje vyšetrovanie v Katyni chceli Nemci objektivizovať a ukázať, že nebolo zaujaté. Okrem nemeckých lekárov ukázali nálezy komisii, zloženej zo zajatých zahraničných dôstojníkov, boli tam Angličania aj Američania, zástupcovia medzinárodného aj Poľského Červeného kríža... Nemci dali z území, ktoré okupovali, dokopy komisiu expertov, ktorá mala hroby v Katyni preskúmať,“ hovorí Kováč. Medzi vybranými súdnymi lekármi a patológmi bol aj Slovák František Šubík (známy básnik, ktorý písal pod pseudonymom Andrej Žarnov).

Katyň

Katyň 1943: Pozostatky popravených poľských vojakov skúmala medzinárodná komisia zostavená Nemcami.

 

Dôkazy na mieste
Experti boli z toho, čo v Katyni našli, šokovaní. V masových hroboch boli naukladané telá v ôsmich až dvanástich vrstvách. Obete mali prestrelenú lebku a na sebe poľské uniformy. „Nemcom sa nakoniec podarilo nájsť hroby vyše 4 000 vojakov. Popravení boli výstrelom do hlavy, niektorí viacnásobným, viaceré obete mali na hlave vrece a zviazané ruky...“ Do dnešných dní sa aj v ďalších, neskôr objavených hroboch, našlo asi 15 000 tiel a predpokladá sa, že by ich mohlo byť až 22 000. V roku 1943 experti veľkú časť z nájdených 4 000 tiel aj identifikovali, lebo pri nich našli osobné doklady, vojenské preukazy, zápisníky, účtenky, noviny... Ruskí kati si evidentne nerobili so zahladzovaním stôp ťažkú hlavu. „Nemali prečo, veď boli hlboko na svojom území, kde im nič nehrozilo. Určite nerátali s tým, že by to niekedy vyplávalo na povrch,“ myslí si súdny lekár Kováč.

Katyň

Nemecká správa: Obhliadku mŕtvol robil aj Slovák - súdny lekár František Šubík.

Pýtali prstene
V nemeckej správe sú aj výsluchy miestnych obyvateľov, ktorí opísali, ako na jar roku 1940 chodili do areálu tajnej služby NKVD nákladné autá naložené ľuďmi. Výnimočným svedectvom sú zápisky samotných popravených vojakov, ktoré sa našli v masových hroboch. Takto svoje posledné hodiny opísal major Sokolsky: „8. 4, 3:30 odchádzame zo stanice Kozielsk na západ, 9:35 Jelna, od 12. stojíme na vedľajšej koľaji. 9. 4, pár minút pred piatou hodinou ráno nás zobudili a rozdelili na preklad, máme ísť niekam autami. Čo bude ďalej?... Od úsvitu sa deň nezačína dobre, prekladajú nás do väzenských vozňov, prichádzame do lesa, do nejakého rekreačného domu... Dôkladná prehliadka, pýtajú sa na snubné prstene, berú nám vreckové nožíky..."



Katyň

Propaganda: Katyn Nemci využili vkampani proti Rusku.

 

Neklamali
Hoci Nemci vydali správu o Katyni v roku 1943 a následne sa v okupovaných krajinách využila celá kauza na propagandu - napríklad František Šubík po návrate o masakre prednášal v bratislavskej Redute - v hrôzach druhej svetovej vojny a holokaustu Katyn zapadla. Rusi dokonca spravili potom, keď dobyli späť stratené územie, vlastné vyšetrovanie a z masakry obvinili Nemcov, lebo na mieste našli nemeckú muníciu. Počas Norimberského procesu s nacistickými predstaviteľmi sa Katyň kládla za vinu Nemcom. Až koncom 80. rokov, v čase sovietskej perestrojky, Moskva uznala podiel na masakre poľských vojakov. A ako vidí správu, starú 67 rokov, odborník, súdny lekár Peter Kováč? „Je to kombinácia objektívneho vyšetrovania a propagandy, ale z hľadiska môjho odboru, teda súdneho lekárstva, je ten materiál dôveryhodný.“

Katyň

 

Autor:  NOVÝ ČAS Nedeľa, Andrej Ďuríček

Zdroj: adam.cas.sk/clanky/6820/vojnove-zverstva-z-katyne-odhalili-nemci.html