Zdeněk Troška uvádza novú rozprávku: Nie je temná, ale tajomná (ROZHOVOR)

23.07.2011 09:08

Čertova nevesta prichádzado slovenských kín. Jej režisér a spoluscenárista Zdeněk Troška doteraz tvoril pekelníkov, ktorí boli buď malí, ale šikovní, prípadne tak dobrácki, že priniesli aj z pekla šťastie.

 

V adaptácii rozprávky Boženy Němcovej ale Čertova nevesta detskému i dospelému divákovi ukáže, že s čertmi nie sú žarty. Viac o svojom výpravnom filme sršiacom humorom, trikmi i hviezdami v hlavných úlohách prezradil  sám Troška.

 

-Pred rokom ste boli napriek dovolenkovému obdobiu maximálne zaneprázdnený. Čakalo vás nakrúcanie náročnej trikovej rozprávky. Nakoľko ste zrealizovali svoju počiatočnú predstavu o Čertovej neveste?-

Myslím si, že sa nám podarila presne tak, ako sme zamýšľali. Ako výpravnú, rokokovú "podívanou" pre celú rodinu. Je v nej radostné leto, tajomno rozprávkového sveta, farby, krásni ľudia, krásna hudba, skrátka, ako to má v rozprávke byť.

 

-Čo tie triky? Prídu si na svoje fanúšikovia filmových zázrakov?-

Triky sú presne zladené do potreby filmu, nie je tam žiadna schválnosť a myslím, že mnoho z nich divák ani nepostrehne, prispeli len k patričnému navodeniu atmosféry. Takže žiadne omračujúce čarovanie, ale len tak, ako česká rozprávka potrebuje, ako sa vám pri jej čítaní v duchu vybaví kúzlo, ktorým sa má napríklad objaviť čert.

 

Žiadne zemetrasenia, more plameňov, žiadna superskaza dekorácie, prosto podľa českej či slovenskej predstavy a nátury.

 

-Čo bolo na nakrúcaní Čertovej nevesty najnáročnejšie, čo alebo kto vás potrápil?-

Musím povedať, že sme mali z pekla šťastie. Všetko nám išlo na ruku, dokonca i počasie. Samozrejme, prihodili sa drobné veci, ktoré sa stávajú, ale nikdy to nebolo nič strašné, aby to nejakým spôsobom ohrozilo nakrúcanie.

Napríklad v jednom zábere vlietla kráľovnej za výstrih osa a pichala a pichala. Rýchlo sme museli záber nakrútiť, pretože o chvíľu narástol kráľovnej tretí prsník.

 

-Úlohu nešťastnej kráľovnej, ktorá si veľmi želá mať dieťa, ste zverili Sabine Laurinovej. Ešte stále vyzerá "princezničkovsky", ako ste spokojný s jej verziou kráľovnej?-

Sabina je stále krásna mladá žena a skvelá herečka. Svoju úlohu zvládla na jednotku s hviezdičkou. Je pôvabná, noblesná, vie "predať" kostým, prosto kráľovná "se vším všudy".

 

-Českí diváci ospevujú najmä výkon Františka Němca. Lucifer bol napísaný priamo pre neho?-

Áno, pri písaní scenára som myslel na neho rovnako ako na Sabinu v prípade kráľovnej. Jeho Lucifer je prosto úžasný, ako je úžasný pán Němec sám.

 

-Objavili ste prostredníctvom tejto rozprávky aj nové herecké tváre? Komu ste zverili úlohy mladých, bolo ťažké nájsť Štepánku a Štepána?-

Hlavných dvoch mladých predstaviteľov som hľadal na konkurzoch. Nakoniec som ich našiel medzi poslucháčmi prvého a druhého ročníka pražskej DAMU, boli vlastne po prvý raz pred kamerou. Skúšal som viacero mladých adeptov, boli veľmi šikovní a tvárni, ale svojím výrazom sa mi zdali príliš súčasní. Eva a Vašek ako jediní svojimi tvárami spĺňali moju predstavu klasicky krásnych rozprávkových postáv.

 

-Je to v poradí už vaša siedma rozprávka, vraj je to vaše najtemnejšie dielo. Súhlasíte?-

To napísal asi nejaký superznalec "chytrolín". Nie je temné, skôr tajomné, ako to vyžadovala predloha. Až rozprávku uvidíte, poviete si, že sú ďaleko temnejšie filmy v kinách, napríklad Harry Potter. Predsa nemôžete ukázať tajomný starý čertov mlyn v hlbokom lese ako nejakú príjemnú chatu pri rieke zaliatu slnkom.

Vychádzal som zo starých ilustrácií, ktoré zdobili rozprávkové knihy začiatku minulého storočia. A polnočný čas doplnený svetielkami, bludičkami, húkaním sovy a tajomnou hudbou navodí presne rozprávkovú atmosféru.

 

 Zdroj: CSFD

 -Vaša kráľovná nepochodila u svätej a o pomoc požiadala čerta... Veľa ste pôvodný príbeh Boženy Němcovej upravovali?-

Ten motív je tak u Němcovej, ako i v mnohých iných rozprávkach a povestiach. Z Němcovej rozprávky Spravodlivý Bohumil som si vypožičal len začiatok, teda nejde o filmový prepis jej rozprávky.

 

-Vyrobili ste rozprávkový horor? Vo vašich dielach sú diváci zvyknutí na láskavosť a humor, ten v hororoch chýba...-

Opakujem, že to nie je žiadny horor. Rozprávka je len miestami tajomná, chvíľami veselá, chvíľami napínavá, ako má každá rozprávka byť.

 

-Pred rokom ste upozorňovali na nádherné kostýmy a krásnu hudbu vo filme. Splnila sa táto predstava?-

Áno. Kostýmový výtvarník, svetoznámy Josef Jelínek, vytvoril krásne rokokové kostýmy podľa francúzskych maliarov Watteaua, Fragonarda, Bouchera a ako je známe, táto doba bola farebná, pastelová, prosto rozkošná. A hudba Miloša Krkošku je rovnako skvelá a dodáva rozprávkovému príbehu patričnú atmosféru.

 

-Kde ste nakrúcali, spoľahli ste sa predsa na pôvabnú prírodu južných Čiech a južnej Moravy? Ktoré zámky diváci v rozprávke spoznajú?-

Kráľovský zámok sme zložili z dvoch zámkov - juhomoravských Buchlovíc, kde sme nakrúcali na nádvorí, terasách, v záhradách a parku. Interiéry sú zo severočeských Ploskovíc pri Litoměřiciach.

 

-Ako Čertovu nevestu prijali doma v Česku?-

Diváci sú rozprávkou nadšení, mnohí ju videli dvakrát, trikrát. Aby si poriadne vychutnali všetky tie krásne zábery prírody, stavieb, kostýmov, prosto rozprávkový svet. A vraj je to moja najkrajšia rozprávka.

 

-Je pravda, že počas nakrúcania zaúradovala vyššia moc? Prekvapili vás záplavy?-

Áno, ale šťastne sme im unikli. Postavili sme kulisu mlyna v romantickej rokline pri meste Bechyně na juhu Čiech. Dva dni po skončení sa roklinou prehnala trojmetrová záplavová voda a mlyn odniesla do priehrady na Orlíku.

 

-Kráľovskému páru vo vašej novej rozprávke chýba ku šťastiu potomok, čo chýba Zdeňkovi Troškovi? Po čom teraz túžite tak, že by ste sa aj čertovi upísali?-

Žijem skromne a okrem knižiek a hudby nič veľmi nepotrebujem. Čo by som si prial? Zdravú, veselú a spokojnú spoločnosť, v ktorej by sme žili. Pretože dnešné medziľudské vzťahy, počnúc politikou, končiac veľkou závisťou malých Čecháčkov, sú viac než smutné. Žiť v marazme, neistote a strachu je pre človeka 21. storočia nedôstojné.

 

21. júla 2011 14:46

Zdroj: TASR

https://dnes.atlas.sk/kultura/film/758871/zdenek-troska-uvadza-novu-rozpravku-nie-je-temna-ale-tajomna-%28rozhovor%29