Zomrel český spisovateľ Arnošt Lustig

26.02.2011 19:23

Lustig prežil terezínske geto aj dva koncentračné tábory. V roku 1968 emigroval.

PRAHA. Vo veku 84 rokov zomrel nad ránom v Prahe novinár a autor kníh o holokauste, ktorým ako mladík prešiel, Arnošt Lustig.

ČTK o jeho úmrtí informovala Markéta Mališová z Nakladatelství Franza Kafku.

Spisovateľ bojoval päť rokov so zákernou chorobou.

Lustig sa narodil v Prahe 21. decembra 1926. Ako dospievajúci prežil geto v Terezíne a koncentračné tábory v Osvienčime a Buchenwalde.

Zážitky z tej doby predstavujú ťažisko jeho tvorby. Medzi najznámejšie jeho diela patria knihy Diamanty noci, Dita Saxová či Modlitba pre Katarínu Horwitzovú.

Lustigove literárne príbehy vyzdvihujú vnútornú silu človeka, ktoré mu umožňujú čeliť poníženiu a uchovať si ľudskú dôstojnosť aj v situáciách ohrozenia.

Po vojne vyštudoval novinárčinu a pracoval v niekoľkých denníkoch a rozhlase; okrem iného bol aj spravodajcom z izraelsko-arabskej vojny. Potom pracoval ako reportér a režisér Československého rozhlasu, redaktor týždenníka Mladý svět a scenárista na Barrandove.

V roku 1968 emigroval. Najprv žil krátko v Izraeli, potom v Juhoslávii a od roku 1970 v USA.

Do Česka sa vracal v posledných dvadsiatich rokoch pravidelne. "Bol všade doma, ale v Prahe najviac," povedala o ňom ČTK Mališová s tým, že život mal rád a žil ho naplno do posledných chvíľ.

"Stále neveril, že je dobrý spisovateľ. Nepresvedčil ho ani rad ocenení, medzi inými Cena Americkej akadémie umení a krásneho písania za celoživotné dielo, Cena Franza Kafku a ďalšie. To sa ukáže za päťdesiat rokov, hovoril. Prežil koncentračné tábory, ale neprežil zákernú chorobu, s ktorou bojoval päť rokov do posledných chvíľ. Naposledy na Cypre. Potom vyhrala, "povedala.

Spisovateľ mal podľa Mališovej veľké plány, chcel dopísať niekoľko kníh, zájsť do Paríža za Milanom Kunderom, vo Washingtone si chcel dať šťavnatý teľací rezeň a usporiadať prednášku na univerzite v kanadskom Quebecu.

 

 

 

sobota 26. 2. 2011 9:09 | Copyright © ČTK 2011

 

Zdroj:  https://kultura.sme.sk/c/5783133/zomrel-cesky-spisovatel-arnost-lustig.html