Zomrela americká herečka Elizabeth Taylorová

23.03.2011 19:10

Herecká ikona 20. storočia trpela v posledných týždňoch života ťažkosťami sa srdcom.

LOS ANGELES. Vo veku 79 rokov zomrela americká herečka Elizabeth Taylorová. Informoval o tom spravodajský server ABC News.

Hollywoodsku legendu hospitalizovali pred šiestimi týždňami s príznakmi zlyhania srdca v dôsledku nahromadenia krvi. Ochoreniu, ktorým trpela niekoľko rokov, dnes podľahla. V nemocnici, kde vo februári oslávila posledné narodeniny, boli pri jej smrteľnej posteli aj jej deti.

Je považovaná za jednu z najväčších herečiek zlatej éry Hollywoodu. Narodila sa v Londýne, no krátko po vypuknutí druhej svetovej vojny sa jej rodina presťahovala do USA. Krásne a šikovné dieťa z dobrej rodiny si rýchlo všimli producenti a režiséri.

Už v novembri 1942 dostala prvé peniaze za úlohu Priscilly vo filme Lassie sa vracia (1943) a zrodila sa nová hviezda. Objavila sa aj v ďalšom pokračovaní pod názvom Odvaha Lassie (1946).

Najvýraznejšie herecké úspechy dosiahla v 60. rokoch. Za hlavné postavy v Butterfield8 (1960) a Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (1966) získala dvoch Oscarov, no asi najviac ľudí si ju pamätá vďaka dráme Mačka na rozpálenej plechovej streche (1958) a ako kráľovnú Kleopatru. V tomto rovnomennom historickom veľkofilme v roku 1963 si zahrala s Richardom Burtonom, ktorý bol jedným z jej siedmich manželov.

Filmografia E. Taylorovej

 

Courage of Lassie (1946) trailer Elizabeth Taylor

 

Cleopatra - Trailer

Zdroj: kultura.sme.sk/c/5820060/zomrela-americka-herecka-elizabeth-taylorova.html