Zverejnili ukážku posledného dielu Dračích jazdcov. Čítajte!

12.07.2011 10:45

Bola zverejnená ukážka záverečného dielu série Odkaz Dračích jazdcov! Americké vydavateľstvo Random House a Christopher Paolini zverejnili ďalšiu ukážku zo záverečného dielu svetových bestsellerov Eragon, Eldest a Brisingr.

Zdroj: Vydavateľstvo Fragment

V USA a v ďalších vybratých krajinách sa Inheritance objaví 8. novembra 2011.

 

Na Slovensku vyjde v prvej polovici roka 2012. Fantasy bestseller Eragon z pera pätnásťročného Christophera Paoliniho nadchol milióny čitateľov po celom svete. Rozpráva príbeh chudobného farmárskeho chlapca, ktorý nájde v Dračích horách modrý kameň. Z neho sa vyliahne dračie mláďa Zafira a spolu sa vydajú na nebezpečnú cestu Kráľovstvom ovládaným kráľom, ktorého zlo nepozná hraníc.

 

Teraz práve od nich závisí osud celej civilizácie. Dlhé mesiace výcviku a bojov priniesli mnoho víťazstiev a nádejí, ale aj srdcervúcu stratu. A tá najťažšia bitka ich iba čaká. Musia sa postaviť samotnému Galbatorixovi. Ak to nedokážu oni, neporazí ho nikto. Iná možnosť neexistuje. Jazdec a jeho drak došli ďalej ako ktokoľvek iný.

 

Podarí sa im poraziť samotného kráľa zla a obnoviť v Alagaëzii spravodlivosť? A ak áno, čo budú musieť obetovať?

 

Ukážka: Ten zvuk bol prenikavý, piskľavý a škrípavý, ako keď kov zatne do kameňa. Eragonovi sa z neho rozdrkotali zuby. Rukami si zakryl uši a so spýtavým výrazom na tvári hľadal zdroj toho zvuku. Zafira pohodila hlavou; Eragon aj cez silný hluk počul, ako skučí od bolesti.

Dvakrát preletel očami nádvorie, kým si všimol nepatrný obláčik prachu kúdoliaci sa pri stene hradnej veže. Vychádzal z praskliny širokej približne jednu stopu, čo sa objavila pod černastým, sčasti rozbitým oknom, kde Blödhgarm zabil kúzelníka.

Hoci škripot silnel, Eragon sňal ruku z ucha a ukázal na prasklinu. „Pozri!" zakričal na Aryu, ktorá chápavo prikývla. Znovu si pritlačil ruku na ucho. Zrazu zvuk z ničoho nič stíchol. Eragon chvíľu čakal, potom pomaly spustil ruky. Tentoraz zatúžil nemať taký citlivý sluch. Vtom sa prasklina ešte viac roztvorila - rozšírila sa až na niekoľko stôp - a rýchlo postupovala dole po stene veže.

Trhlina zasiahla kamenný svorník nad dverami veže ako blesk, otriasla ním a zem pri vchode zasypala spŕškou menších kameňov. Hrad zaškrípal a predná stena hradnej veže sa začala nakláňať od rozbitého okna smerom k zlomenému svorníku. „Utekajte!" zakričal Eragon na Vardenov, hoci muži sa už medzitým rozpŕchli na obe strany nádvoria a zúfalo sa snažili dostať spod dosahu vratkej veže.

Eragon vykročil dopredu a v tlačenici bojovníkov celý napätý hľadal Rorana. Nakoniec ho zbadal - zostal uväznený medzi skupinou mužov pri dverách. Eragon na nich volal, ale v tom zmätku jeho slová nebolo počuť. Potom sa stena znova pohla. Zosunula sa o niekoľko ďalších palcov a ešte viac sa naklonila.

Rorana zasypali kamene, stratil rovnováhu a potkol sa dozadu pod previs dverí. Keď sa trocha spamätal, jeho oči sa stretli s Eragonovými. Eragon v jeho pohľade zbadal záblesk strachu a bezmocnosti, ktorý rýchle vystriedala odovzdanosť.

Akoby Roran vedel, že nech pobeží akokoľvek rýchlo, nedostane sa do bezpečia včas. Roranovi sa na tvári zjavil krivý úsmev. A stena sa zrútila.

 

11. júla 2011 14:22

Zdroj: Vydavateľstvo Fragment

https://dnes.atlas.sk/kultura/literatura/756765/zverejnili-ukazku-posledneho-dielu-dracich-jazdcov-citajte